Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. Boala înfricoșătoare poate fi învinsă dacă e depistată la timp

Statisticile sunt sumbre. Una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. Însă oricât de înfricoşătoare sună această boală, cancerul de sân poate fi învins dacă este depistat în fază incipientă.

de Redactia Observator

la 21.03.2024 , 07:53

Una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. Boala înfricoșătoare poate fi învinsă dacă e depistată la timp Una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. Boala înfricoșătoare poate fi învinsă dacă e depistată la timp

Cancerul mamar rămâne una dintre bolile care afectează una din opt femei la nivel mondial şi una dintre problemele mari de sănătate în România. Din fericire, nu este motiv de teamă. Cancerul de sân, oricât de înfricoşător sună ca diagnostic, poate fi învins. Iar depistarea precoce este una dintre cele mai importante arme.

Screeningul mamar se face în funcţie de o mulţime de factori, cei mai importanţi fiind vârsta, ereditatea şi istoricul medical al pacientei.

Laura Mustață, medic ginecologScreeningul mamar presupune să facem o mamografie. Mamografia se recomandă pacientelor peste 40 de ani. Pe de altă parte există și altfel de investigații de tipul ecografiei mamare care se pot face la orice vârstă și se pot face oricând după vârsta de 20-25 de ani sau oricând avem o problemă.

Articolul continuă după reclamă

O categorie specială de paciente sunt însă cele care au un istoric familial în care apar numeroase cazuri de cancer de san sau ovar.

Pe acelaşi subiect

În ce cazuri trebuie făcut screeningul mamar

Laura Mustață, medic ginecologDe exemplu, screeningul în cadrul familiilor cu istoric de cancer mamar important și mutații de tip BRCA. Screeningul poate începe de la 25 de ani și se face anual prin RMN mamar. Noi știm că în fiecare an o pacientă cu BRCA va face această investigație și ea va fi urmărită până la 40 de ani când va trece pe screeningul de mamografie.

Deşi ereditatea joacă un rol important, vorbim despre 10-15 la sută, sunt şi alţi factori asociaţi cu apariţia cancerului de sân.

Laura Mustață, medic ginecolog: Cu precădere cancerul de sân apare în perioada de menopauză, mai puțin în perioada anterioară, în special după expunerea la estrogen. Vorbim aici de un țesut adipos în exces, fumatul, alcoolul, o dietă și o viață dezechilibrată. Pe de altă parte niciunul nu este un factor determinant.

O femeie care nu are însă factori de risc genetici, dar descoperă la autopalpare formaţiuni ciudate, modificări ale aspectului sânului, observă că pielea sânului şi-a modificat textura sau mamelonul are secreţii suspecte, trebuie să ajungă neapărat la medic. Şi nu uitaţi, nu doar femeile pot face cancer mamar.

Laura Mustață, medic ginecolog: Avem și bărbați care fac asta. În general semnele sunt aceleași, apar noduli la nivelul sânilor și scurgeri la nivelul mamelonului.

Cu toate că un astfel de diagnostic poate fi şocant, nu uitaţi, cu cât este descoperit mai devreme, cu atât şansele de vindecare sunt mai mari.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. Boala înfricoșătoare poate fi învinsă dacă e depistată la timp