Antena Meniu Search
x

Unde poţi face un test Papanicolau gratuit în toamna 2023

Anual, peste 3.500 de românce sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar circa 2.000 mor din cauza acestei maladii, astfel că o soluţie la îndemână pentru descoperirea din timp a bolii este efectuarea unui test Papanicolau.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 10:55

Anual, mii de românce mor din cauza cancerului de col uterin
Anual, mii de românce mor din cauza cancerului de col uterin - Profimedia
  • Anual, mii de românce mor din cauza cancerului de col uterin.

Mii de femei din România mor, în fiecare an, din cauza cancerului de col uterin. Acesta este considerat, de către specialişti, al treilea cel mai comun tip de cancer în rândul femeilor din România, iar cifrele sunt alarmante.

Spunem asta pentru că, conform medichub.ro, "incidenţa cancerului cervical din ţara noastră este foarte apropiată de valorile înregistrate în ţări mediu sau slab dezvoltate, precum Congo şi respectiv Etiopia".

O soluţie pentru a sesiza din timp eventualele probleme o reprezintă efectuarea unui test Papanicolau. Istoria arată că testul a fost inventat undeva în jurul anului 1920, de medicul grec Georgios Papanikolaou şi cu largul concurs al medicului român Aurel Babeș.

Româncele au dreptul la un test Papanicolau gratuit în fiecare an

Pe acelaşi subiect

Pentru a veni în ajutorul doamnelor şi domnişoarelor din întreaga ţară, au decis să ofere posibilitatea de a efectua un test Papanicolau gratuit în fiecare an. Asta nu înseamnă, însă, că nu există un oarecare consum.

Spunem asta pentru că trebuie urmaţi anumiţi paşi şi există anumite condiţii. Mai întâi trebuie mers la medicul de familie care să ne facă trimitere către un ginecolog care să aibă contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Apoi, trebuie ştiut că testul nu poate fi efectuat dacă pacienta este la menstruaţie, sângerează sau a avut contact sexual în ultimele 48 de ore ori a folosit diferite creme.

Unde poţi face test Papanicolau gratuit în 2023

Există numeroase unităţi medicale, în întreaga ţară, care oferă posibilitatea de a efectua gratuit un test Papanicolau. Ne gândim la instituţii precum Institutul Oncologic din Bucureşti, Centrul de Sănătate “Sfântul Nectarie", din Bucureşti, Spitalul Clinic Filantropia sau M Hospital, din Bucureşti.

Din ţară se remarcă instituţii precum Spitalul Judeţean de Urgenţă Braşov, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, Centrul medical Medexpert din Cluj-Napoca sau Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Brăila.

Cât costă un test Papanicolau în România

Pentru că nu toate doamnele şi domnişoarele au suficient timp la dispoziţie pentru a parcurge paşii pe care i-ar avea de parcurs pentru a efectua un test Papanicolau la o unitate medicală de stat, există posibilitatea de a efectua un asemenea test şi la o instituţie medicală privată.

Iar preţul diferă de la o clinică la alta, cele mai multe dintre clinici putem la dispoziţie doritoarelor pachete care să includă consult, recoltare, dar şi alte servicii medicale care să se afle în legătură directă sau indirectă cu tot ceea ce presupune un test Papanicolau.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Unde poţi face un test Papanicolau gratuit în toamna 2023