Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Urgențe medicale care pun în pericol viața unui copil. Sfaturile specialiştilor

Avem noi, românii, o vorbă: copii mici, probleme mici, copii mari-probleme mari. Nu ştiu dacă este aşa dar ştiu sigur că îngrijorările, temerile, problemele pentru părinţi nu dispar niciodată.

de Redactia Observator

la 26.06.2020 , 13:41

  • Urgenţe medicale sunt şi loviturile în zona capului.
  • Toate pot fi învăţate la cursurile de prim ajutor.

Şi vorbim acum despre insuficienţele respiratorii, convulsiile, fracturile, accidentele casnice. Sunt doar câteva dintre situaţiile care îi îngrozesc pe părinţi, dar, mai important, chiar pun în pericol vieţile copiilor.

Cu toţii ne temem de asemenea momente. De cele mai multe ori, fie nu înţelegem starea copilului încă de la primele simptome şi întârziem momentul când cerem ajutor, fie ne panicăm mult prea tare.

Ca părinte, în prima faza este să îţi păstrezi cumpătul, ca să poţi acţiona corect. Şi pe urmă, e important să ştii ce ai de făcut.

Vezi și

Alis Grasu, director SABIF:  Când vorbim de copii, se solicită ambulanţa pentru peste 200 de motive. Febra este principalul motiv, dar sigur, toate afecţiunile respiratorii constituie motive de solicitare, alergiile, afecţiuni neruologice, convulsiile, dispneea, chiar şi diabetul, durerile abdominale sunt destul de întâlnite ca şi motiv de solicitare în cazul copiilor. De la 1 ianuarie până astăzi, Serviciul de Ambulanţă Bcureşti-Ilfov a intervenit la un număr de 34,132 de solicitări pentru copii.

Irina Antonescu, medic pediatru: Sunt urgenţele alergice, şocul anafilactic. Dacă pe un copil l-a muşcat o albină de buză, sau de lângă zona ochiului şi brusc se umflă, văd că nu mai respiră bine, reprezintă urgenţă. Dacă fac alergie la aliment sau medicament şi apar nişte pete mari, roşii, însoţite de umflarea buzelor şi ochilor şi tuse, e categoric semn de şoc anafilactic şi obligatoriu trebuie chemată salvarea. O altă categorie sunt urgenţele respiratorii. Tusea- copilul respiră des, supericial, se cianozează în jurul gurii. În cazul intoxicaţiilor este mai bine să acţionăm în plus decât în minus când un copil a înghiţit o substanţă sau un medicament, altceva decât alimentul, considerăm o urgenţă

Alis Grasu, director SABIF: De fiecare dată când este o urgenţă ameninţătoare de viaţă trebuie urgent solicitat 112. Dacă, nu sunt afecţiuni ameninţătoare de viaţă, sunt viroze obişnuite sau afecţiuni care nu pun viaţa în pericol imediat, apelăm la medicul de familie. Dacă nu găsim medicul de familie, mergem la pediatru, la o cameră de gardă.

Până la sosirea ambulanţei, părintele trebuie să intervină. Iată cum:

Irina Antonescu, medic pediatru: În cazul unei fracturi deschise chem ambulanţa, nu mobilizez piciorul, categoric chem ambulanţa. În cazul unei răni deschise, dacă sângerează abundent, trebuie făcută stază în zona deasupra rănii, foloim ce avem, o curea, un cordon, o eşarfă. În cazul ingerării unui corp străin, încerc să aplic manevra Heimlich. Treuie educat fiecare părinte în parte, să putem să salvam viaţa copilului. În cazul ingerării unui corp străin, este urgenţă majoră, s-ar putea ca ambulanţa să nu aibă timp să ajungă la tine

Urgenţe medicale sunt şi loviturile în zona capului

Irina Antonescu, medic pediatru: Dacă e sever se cheamă ambulanţa şi nu imobilizăm zona cervicală, deci nu ridic copilul

Toate aceste lucruri pot fi învăţate la cursurile de prim ajutor, pe care specialiştii le recomandă cu căldură părinţilor.

Vlad Panait presedinte asociatie sportiva: Cursurile sunt suţinute de cadre medicale, specializte în medicina de urgenţă, vorbim de practicieni care în viaţa de zi cu zi asta fac şi au acces la informaţii de la oameni care au cea mai bună teoretică şi practică

Preţul unui curs de prim ajutor porneşte de la 200 de lei. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Urgențe medicale care pun în pericol viața unui copil. Sfaturile specialiştilor