Video Vaccinul anti-coronavirus, pe ultima sută de metri. Gigantul farma Pfizer anunţă "O zi mare pentru umanitate". Când vom fi vaccinaţi
Pfizer și partenerul său german BioNTech sunt primele companii farma care prezintă date de succes după testarea pe scară largă a unui vaccin anticoronavirus. Rata de eficacitate anunțată este mult peste cea de 50% solicitată de agenția pentru medicamente a SUA. Serul a funcţionat în cazul a 9 din 10 persoane care au participat la testare, lucru considerat remarcabil având în vedere timpul scurt de dezvoltare a vaccinului.
- Eficienţă de 90% pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer
- 10 milioane de doze pentru România, din primul vaccin autorizat
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Albert Bourla, preşedinte Pfizer: "Este o zi grozavă pentru ştiinţă. Este o zi grozavă pentru umanitate, când realizezi că vaccinul tău are o eficienţă de 90%. Este copleşitor. Înţelegeţi că speranţele a miliarde de oameni, milioane de afaceri şi sute de guverne stau pe umerii noştri, acum, cred că putem vedea lumina de la capătul tunelului"
Dr. Gindrovel Dumitra, grupul de vaccinologie SNMF: "Jumătate au primit vaccinul şi jumătate au primit placebo. Iar dintre acestea, au fost 94 de persoane care au dezvoltat boala. Iar 90% dintre aceste persoane sunt din pacienţii care au primit placebo. Este un vaccin bazat pe ARN mesager care se administrează injectabil, în două doze. Injecţia se face intramuscular"
Pentru ca vaccinul să protejeze o persoană e nevoie să treacă 28 de zile de la prima doză administrată.
Cât durează, de obicei, pentru obţinerea unui vaccin
"În mod tradiţional, obţinerea unui vaccin dura poate chiar 10 - 12 ani sau chiar mai mult, în ultimii 25 de ani au fost aprobate şi dezvoltate de la 0 numai 7 vaccinuri"
Pfizer şi BioNTech au un contract de 1,95 miliarde de dolari cu guvernul SUA pentru livrarea a 100 de milioane de doze începând din acest an, cu posibilitatea de a cumpăra alte 500 de milioane. Pe lângă acordurile cu SUA, există înțelegeri şi cu Uniunea Europeană, Marea Britanie, Canada și Japonia. Vaccinul ar putea ajunge la începutul anului următor şi în România. Va fi administrat în special lucrătorilor din sistemul sanitar, din primia linie a luptei anti-covid.
Dan Zaharescu, ARPIM: "Până la acest moment, încă niciun producător de vaccinuri nu a depus un dosar la Agentia Europeană a Medicamentului"
Alexandru Rafila: "Pe măsură ce lumea se va vaccina şi vor vedea că nu apar probleme, reacţii adverse, că este bine tolerat, lumea se va vaccina"
10 milioane de doze pentru România, din primul vaccin autorizat
În România, vor ajunge 10 milioane de doze din primul vaccin autorizat. Ca în multe alte state, armata va juca un rol esenţial, atât în transportul cât şi în coordonarea operaţiunilor de vaccinare. (CARTON 2) Compania americană Pfizer estimează că va produce circa 50 de milioane de vaccinuri anul acesta şi până la 1,3 miliarde de doze de vaccin în 2021.
Nu sunt singurele companii care au un vaccin în faze avansate ale testării. Pe lângă institute de cercetare din China şi Rusia, care au sărit unele etape, Astra Zeneca, Moderna sau Johnson and Johnson sunt foarte aproape de linia de finiş cu propriile produse.
Marius Geantă, Centru de Inovare: "A existat o mobilizare fără precedent. Sunt laboratoare care au dedicat toate echipele, şi-au angajat şi alţi oameni pentru a dezvolta aceste vaccinuri. S-au făcut parteneriate între companii concurente"
Pentru ca virusul să fie învins, ar fi nevoie ca peste 70% din populaţie să se imunizeze.
Dan Zaharescu, ARPIM: "Este un drum lung si vorbim de sute de milioane, chiar miliarde de doze care vor trebui intr un interval de timp relativ scurt"
Alexandru Rafila: "În viitorul nu foarte îndepărtat, inclusiv libertatea de circulaţie în UE sau în alte ţări s-ar putea să fie legată de un certificat care să ateste vaccinarea"
Lupta contracronometru pentru vaccin
Dacă virusul va suferi prea multe mutaţii, eficienţa vaccinului ar putea deveni nulă.
Michael Ryan, director executiv OMS: "Ceea ce trebuie să evaluăm în timp, este dacă virusul respectiv diferă ca transmitere şi severitate clinică sau dacă există vreo implicaţie pentru diagnisticarea vaccinurilor. Dar suntem foarte departe, de a lua orice hotărâre de acest fel"
La nivel mondial, ar fi nevoie de 8 mii de aeronave doar pentru transportul vaccinului. Acesta ar trebui să ajungă din depozit până la administrare în doar 17 zile, un coşmar logistic, cu multe probleme tehnice. Dozele trebuie ţinute în carcase de gheaţă carbonică, la temperaturi foarte joase.
Pfizer, primul vaccin cu eficacitate dovedită
- SUA - contract pentru 100 de milioane de doze, plu posibil alte 500 de milioane . Preţ - 1,9 miliarde de dolari
- Japonia - contract pentru 120 de milioane de doze. Preţ - confidenţial
Acord de principiu: Uniunea Europeană - contract pentru 200 de milioane de doze, plus posibil alte 500 de milioane.
Pfizer şi BioNTech au anunţat 50 de milioane de doze pentru 2020 şi 1,3 miliarde de doze în 2021.
Cele mai avansate vaccinuri anti-covid
- Astra Zeneca şi Universitatea Oxford - Marea Britanie
- Moderna - SUA
- Johnson and Johnson - SUA
- Novavax - SUA
- CanSino BIO - China
- Institutul Gamaleya - Rusia.
Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰