Vaccinul anti-Covid de la Moderna, ''extrem de eficient'' în rândul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani

De Redactia Observator.
Publicat: 25.05.2021, 17:38.
Actualizat: 25.05.2021, 17:38

Compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna a anunţat marţi că vaccinul său împotriva Covid-19 este ”extrem de eficient” la adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani, potrivit rezultatelor definitve ale unor teste clinice, şi că intenţionează să ceară ”la începutul lui iunie” o autorizare a vaccinului autorităţilor de ”reglementare din întreaga lume”, relatează AFP.

Vaccinul anti-Covid de la Moderna, ''extrem de eficient'' în rândul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani

Vaccinul anti-Covid de la Moderna, ''extrem de eficient'' în rândul adolescenţilor cu vârsta între 12 şi 17 ani

Profimedia Images

Alt vaccin anti-Covid, al alianţei americano-germane Pfizer/BioNTech, a fost autorizat deja, la această categoerie de vârstă, în mai multe ţări, inclusiv în Statele Unite.

”Suntem încurajaţi de faptul că vaccinul s-a dovedit extrem de eficient în prevenirea Covid-19 la adolescenţi. Vom prezenta aceste rezultate FDA şi autorităţilor de reglementare din lume la începutul lui iunie şi vom cere o autorizaţie”, declară, citat într-un comunicat, CEO-ul Moderna Stéphane Bancel.

Testele au fost realizate pe un eşantion de aproape 4.000 de adolescenţi

Citește și:

Studiul Moderna a vizat 3.700 de participanţi cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 ani - în Statele Unite -, dintre care două treimi au fost vaccinaţi cu vaccinul, iar o treime cu un placebo.

”După vaccinarea cu două doze, niciun caz de Covid-19 nu s-a înregistrat în grupul vaccinat, în timp ce în cel vaccinat cu un placebo s-au înregistrat patru (cazuri), rezultând o eficienţă a vaccinului de 100% la 14 zile de la a doua doză”, anunţă în comunicat Moderna.

În urma vaccinării cu o doză, s-a înregistrat o eficienţă de 93%, precizează compania. Vaccinul a fost ”în general bine tolerat”, iar ”până acum nu s-a înregistrat vreo îngrijorare cu privire la siguranţa sa”, anunţă Moderna.

Efectele secundare înregistrate la adolescenţi sunt aceleaşi ca cele înregistrate la adulţi, şi anume, între altele, durere la locul injectării, oboseală şi frisoane.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.