Testele pentru vaccinul anti-COVID continuă. Voluntarul brazilian care a murit ar fi primit o substanță placebo
Omenirea aşteaptă cu sufletul la gură primul vaccin anti-COVID: În cursa contracronometru, un voluntar din Brazilia a murit în timpul testelor clinice pentru tratamentul de imunizare dezvoltat de AstraZeneca. Compania susţine că n-ar fi primit vaccinul, ci doar o substanţă placebo aşa că testele vor continua. La nivel mondial sunt dezvoltate 198 de vaccinuri, iar 44 dintre ele au ajuns în teste clinice. În 2021, doar chinezii anunţă că vor produce 1 miliard de doze pentru întreaga lume.
- La nivel mondial sunt dezvoltate 198 de vaccinuri, iar 44 dintre ele au ajuns în teste clinice
- Chinezii anunţă că vor produce 1 miliard de doze de vaccin în 2021
În Europa, America, Rusia sau China, maratonul pentru un vaccin COVID este în plină desfăşurare.
Totuşi, de la continent la continent şi de la ţară la ţară, cursa urmează traiectorii şi reguli diferite. Pe modelul Rusiei, în China deja se derulează o campanie masivă de imunizare cu un al doilea vaccin autorizat de urgență. Deşi testele nu au fost încă încheiate.
Wu Yuanbin, director din Ministerul Științei și Tehnologiei: În prezent, avem 13 vaccinuri anti-COVID-19 din cinci categorii în teste clinice, ceea ce face din China țara cu cele mai multe vaccinuri aprobate pentru teste clinice din lume.
În septembrie, 350.000 de chinezi au primit un alt vaccin. Oficialii susţin că nu există efecte secundare majore şi că vaccinul produce rapid anticorpii necesari în lupta cu boala. Vaccinurile, dezvoltate de Sinovac și Sinopharm, ar putea să apară pe piață din noiembrie.
Occidentul mizează, mai degrabă, pe propriile produse.
11 vaccinuri se află în prezent în faza trei, cea a testelor pe oameni. După ce, în septembrie, a întrerupt pentru scurt timp testele pe oameni, vaccinul realizat de Astra Zeneca şi universitatea Oxford ar putea ieşi pe piaţă la începutul lunii decembrie.
Un cadou de Crăciun pentru omenire ar putea fi şi vaccinul companiei americane Moderna, în timp ce Pfizer a publicat încă de zilele trecute imagini din Belgia unde primele doze au intrat deja în producţie.
Unul dintre cele mai controversate metode de testare ale unui vaccin anti COVID are loc în Marea Britanie. 90 de voluntari sub 30 de ani vor primi un vaccin cu administrare nazală înainte de a fi infectaţi deliberat cu virusul.
Danica Marcos, voluntar Marea Britanie: Dacă acest test al vaccinului înseamnă că această perioadă traumatizantă se va încheia mai repede pentru toată lumea, vreau să ajut.
Margaret Harris, purtător de cuvânt OMS: Trebuie să te asiguri că toată lumea înțelege miza exact. Și că înțeleg cu adevărat la ce se expun.
Odată depăşită etapa testării, marea provocare va fi producţia în masă şi distribuţia vaccinurilor. Experţii se aşteaptă la un haos generalizat. Cea mai mare problemă o reprezintă depozitarea. Vaccinul celor de la Moderna trebuie păstrat îngheţat. Iar cel de la Pfizer, la minus 25 de grade Celsius.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰