Antena Meniu Search
x

Video Lumina de la capătul unui an sumbru: Vaccinul anti-COVID vine în România înainte de Anul Nou

Vaccinul, tot mai aproape de România. 10.000 doze de ser anti-COVID ajung în ţara noastră în două săptămâni. Imunizarea va începe la scurt timp, în acelaşi timp, în toate ţările Uniunii Europene.

de Redactia Observator

la 14.12.2020, 20:14

Vezi și
  • Doar 57% dintre români s-ar vaccina anti-COVID.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Primii români s-au vaccinat deja în Marea Britanie, iar în Statele Unite, campania de imunizare este în plină desfăşurare. O asistentă din New York este prima persoană imunizată cu vaccinul Pfizer în ţara cea mai puternic lovită de pandemie.

Valeriu Gheorghiţă, medic: "Aprobarea va veni pe 25 decembrie. În următoarele 3 zile vom avea probabil prima tranşă livrată".

Este vestea pe care românii o aşteaptă din primăvară. Lumina de la capătul unui an sumbru. în care coronavirusul a făcut peste 500 de mii de victime.

Valeriu Gheorghiţă: "Aş spune în următoarele zile după aprobare se va perfecta sau se va distribui prima tranşă de vaccinuri, undeva la circa 10.000 de doze".

România, la fel ca restul statelor Uniunii Europene, va primi, mai întâi, o cantitate simbolică de vaccin. Vor urma, apoi, milioane de doze.

În Statele Unite, primele de doze au ajuns deja în sute de centre. Până la finalul anului, vor fi imunizaţi peste 20 de milioane de oameni

Gen. Gus Perna, coordonatorul Operatiunii Warp Speed: "Este o săptămână determinantă pentru că distribuim primele milioane de doze de vaccin americanilor. Cu fiecare săptămână care va urma, vom avea mai multe doze pregătite pentru distribuţie".

Rapiditatea este lecţia americană pentru o campanie eficientă. În România, pregătirile sunt pe ultima sută de metri. Mâine, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii va avea loc o simulare.

Valeriu Gheorghiţă: "Ne dorim să avem mai puţine centre, dar care să aibă capacitatea să preia un flux mai mare de persoane decât multe centre fragmentate şi să nu avem un control foarte bun al activităţilor sau să nu avem o continuitate a activităţii".

În România, vaccinul va fi administrat în trei etape. Personalul medical va avea prioritate începând cu cel din spitale, unitătile de urgenţă, până la elevi şi studenţi din instituţiile de profil.

A doua etapă a vaccinării va fi dedicată persoanelor cu vârste de peste 65 de ani și pacienților cu boli cronice. Tot n etapa a douai, vor fi vaccinați parlamentarii, polițiștii și profesorii. În etapa finală de vaccinare, va fi imunizat restul populaţiei.

Există deja români care au fost imunizaţi, în Marea Britanie unde vaccinul a fost deja aprobat de săptămâna trecută. În Regat, lucrează în jur de 5.000 de români lucrează în sistemul de urgenţă. Uniunea Europeană sacrifică rapiditatea pentru siguranţă.

Stefan de Keersmaecker, purtător de cuvânt Comisia Europeană: "Aprobarea de urgenţă, aşa cum a fost dată de autorităţile britanice, permite doar folosirea temporară a vaccinului /dar altfel, vaccinul rămâne fără licenţă şi nu poate fi scos pe piaţă".

Vaccinul Pfizer se administrează persoanelor peste 16 ani în două doze. Testele realizate pe 43.000 de oameni indică o eficienţă de 95%.

Românii se tem însă de imunizare

Avem, în sfârşit, antidot pentru pandemie, dar nu şi pentru frică. De aceea este foarte important să ştim cum funcţionează vaccinul, una dintre cele mai mari descoperiri ale umanităţii. Doar jumătate dintre români spun că s-ar vaccina, conform unui studiu, şi se vorbeşte tot mai mult despre reacţii adverse. Specialiștii spun reacţiile apar în mod excepţional, iar medicii vor fi pregătiți să intervină în centrele de vaccinare.

Pentru prima dată în istorie, un vaccin va folosi o tehnică revoluţíonară: ARN-ul mesager. Practic, el va conține o mică parte din codul genetic al virusului și va antrena organismul cum să se comporte atunci când SARS-COV-2 intră în corp. După ce vaccinul ajunge în organism, produce anticorpi care știu exact unde să atace. Se lipesc de suprafața virusului și îl anihilează.

Nu există niciun vaccin fără reacţii adverse. De aceea, specialiștii spun că ele pot apărea şi la unii pacienți imunizați pentru COVID19. Reactiile vor fi însă de scurtă durată şi de intensitate redusă.

În Marea Britanie, prima ţară care a aprobat folosirea de urgenţă a vaccinului Pfizer, au fost mai mai multe cazuri de şoc anafilactic după administrarea serului. Autorităţile au avertizat persoanele cu istoric de alergii severe şi risc de anafilaxie să nu se vaccineze.

Valeriu Gheorghiță: "Vor exista truse de urgenţă în cazul în care se poate întâmpla orice. În timp ce aşteaptă să se vaccineze unei persoane i se poate face rău din diverse motive. Trebuie să existe aceste servicii de urgenţă asigurate".

Românii se tem însă de imunizare. Doar 57% dintre noi s-ar vaccina. Este un procent foarte mic, în comparație cu țările din vestul Europei. În Marea Britanie, de exemplu, încrederea în noul vaccin este de 85%, iar în Spania de 72%. Ungurii şi polonezii închid clasamentul cu 56%, în timp ce în Rusia doar 54% din populație s-ar vaccina.

Sosirea vaccinului nu înseamnă că putem răsufla ușurați. Specialiștii spun că este nevoie ca 70% din populația unei țări să se vaccineze, pentru a renunța la măști și măsuri de protecție.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Lumina de la capătul unui an sumbru: Vaccinul anti-COVID vine în România înainte de Anul Nou