Valeriu Gheorghiță, despre pașaportul de vaccinare: Nu este oportun în acest moment
Dr. Valeriu Gheorghiţă a anunţat că, începând de sâmbătă, persoanele vulnerabile se pot programa pe platforma de vaccinare. Despre pașaportul de vaccinare, medicul militar spus că nu este oportun în acest moment.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
Coordonatorul campaniei de vaccinare a spus că din luna aprilie va fi deschisă etapa a treia de vaccinare, în paralel cu etapa a doua, și va fi crescută capacitatea de vaccinare la 100%.
"Sperăm să ajungem la peste 100.000 de persoane vaccinate zilnic, ceea ce înseamnă că în septembrie ne vom atinge obiectivul", a declarat Valeriu Gheorghiţă, vineri, la Antena 3.
Întrebat de când vor putea începe românii să se programeze pe platformă, Valeriu Gheorghiţă a răspuns că din 1 martie se deschid cele 130 de cabinete noi pentru vaccinare cu Pfizer, anunțate anterior, ceea ce înseamnă aproximativ 156.000 de noi locuri de vaccinare:
"De mâine, platforma va fi disponibilă pentru programarea persoanelor care sunt eligibile și anume persoanele vulnerabile, de peste 65 de ani, cunoscute cu boli cronice și cu dizabilități. Nu vom face programare în această etapă pentru persoanele care deservesc activități esențiale".
În ce privește vaccinarea persoanelor cu dizabilități cu ajutorul echipelor mobile, medicul a spus că procesul este mai anevoios deoarece este vorba de 25.000 de persoane la nivel național, adică 25.000 de adrese și nu există suficiente echipe mobile disponibile ca să permită vaccinarea în timp scurt.
Gheorghiță, despre pașaportul de vaccinare: Nu este oportun în acest moment
Despre paşaportul de vaccinare, medicul militar a spus că nu este oportun în acest moment.
Potrivit lui Valeriu Gheorghiţă, discuțiile există la nivelul statelor membre UE și este posibil să se ajungă "la acest tip de adaptare, tocmai pentru a înlesni circulația persoanelor fără să mai fie nevoite să facă un test care să dovedească absența virusului și să nu mai intre în carantină".
În opinia sa, însă, o decizie ar fi prematură având în vedere că doar circa 3% din populația Europei este vaccinată complet.
"Cred că această decizie nu este oportună la momentul acesta", a conchis coordonatorul campaniei de vaccinare.
Ieri, cancelarul german Angela Merkel a anunțat, după o conferință virtuală în cadrul Consiliului European, că certificatele digitale care atestă vaccinarea pentru călătorii în Europa vor fi disponibile până în vară.
"Cu toții am agreat că avem avem nevoie de un certificat de vaccinare", a declarat Angela Merkel.
Potrivit Reuters, cancelarul a adăugat că oficialii din Comisia Europeană ar avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰