Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Valeriu Gheorghiță: Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse. Ce spune de tulpina indiană Delta

Femeia de 72 de ani care a murit la Spitalul Judeţean din Piteşti, după ce a fost infectată cu tulpina Delta a virusului SARS-CoV-2, nu fusese vaccinată, a anunţat, joi, medicul Valeriu Gheorghiţă. El a afirmat că unele dintre cazurile de infectare cu această tulpină "par de origine autohtonă mai degrabă", şi nu de import, iar estimările arată că tulpina Delta va deveni curând dominantă la nivel global.

de Redactia Observator

la 24.06.2021 , 18:14

Valeriu Gheorghiță: Tulpina indiană Delta va deveni dominantă, provocând peste 90% dintre cazurile de COVID, până la finalul lunii august Valeriu Gheorghiță - Facebook / Guvern

"Din informaţiile mele, obţinute de la Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Argeş, mai este o persoană care în momentul de faţă e confirmată cu tulpina Delta, internată în terapie intensivă, în terapie non-COVID, având în vedere că este la distanţă mai mare de timp de la debutul bolii şi nu mai este considerată contagioasă la acest moment”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, joi după-amiază, într-o conferinţă de presă, potrivit news.ro. Conform acestuia, din secvenţierile realizate până în 20 iunie a reieşit că au fost identificate 44 de cazuri de infectare cu tulpina Delta, în nouă judeţe, cele mai multe fiind în Ilfov, Argeş şi Bucureşti. 

"O parte dintre cazuri nu au un istoric epidemiologic relevant, şi anume sunt cazuri care par de o origine autohtonă mai degrabă, decât cazuri de import. Tocmai de aceea este important - reamintesc faptul că tulpina Delta are toată capacitatea de a deveni tulpină dominantă, tulpină majoritară în ceea ce priveşte numărul de cazuri de COVID-19, prin faptul că are această capacitate crescută de transmitere, cu cel puţin 60%, are o capacitate crescută de a se lega de receptorii specifici virusului SARS-CoV şi de asemenea se poate asocia, într-o oarecare măsură, cu reducerea eficienţei vaccinurilor dacă nu completăm schema de vaccinare, aşa încât este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă pentru a beneficia de protecţia maximală faţă de această variantă virală de îngrijorare, tulpina Delta”, a adăugat medicul.

El a precizat că OMS şi Centrul European pentru Control al Bolilor estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global şi nu doar în anumite ţări şi până la sfârşitul lunii august, potrivit datelor preconizate, va exista o predominanţă a acestei tulpini în peste 90% din cazurile de COVID-19.

Articolul continuă după reclamă

El a subliniat importanţa vaccinării unui număr cât mai mare de persoane, în contextul în care la nivel mondial se estimează că tulpina Deta va deveni dominantă până la sfârşitul lunii august. Gheorghiţă a menţionat că datele din alte ţări arată că transmiterea acestei tulpini este ridicată în rândul celor nevaccinaţi sau al persoanelor care nu au făcut schema completă de imunizare.

Pe acelaşi subiect

Zeci de mii de doze AstraZeneca din România expiră peste câteva zile. Probabil, vor fi distruse

 Zeci de mii de doze de vaccin AstraZeneca aflate în depozitele din România expiră peste câteva zile. Cele mai multe vor fi distruse deoarece nu mai este timp pentru a fi folosite sau donate, a confirmat Valeriu Gheorghiță, potrivit Mediafax.

Este vorba despre doze AstraZeneca, fabricate în urmă cu șase luni. „Nu avem probleme cu depozitarea dozelor de vaccin. Totuși, avem circa 35.000 de doze distribuite în centrele regionale de depozitare și în centrele de vaccinare care expiră la 30 iunie”, a dezvăluit Valeriu Gheorghiță.

Deoarece au rămas câteva zile până când dozele vor expira, autoritățile nu mai au timp să le folosească sau să le doneze. „Puțin probabil să le putem folosi pâna la finalul lunii, puțin probabil să le putem dona. Probabil va fi folosit un mecanism de distrugere, sunt multe țări care au această problemă”, a precizat Valeriu Gheorghiță. Deoarece interesul pentru imunizare este în scădere, România a renunțat la o parte din cantitatea de vaccinuri pe care urma să o primească de la producători în această vară.

Zeci de centre de vaccinare şi-au suspendat activitatea, iar altele au programul redus

Valeriu Gheorghiţă a mai declarat că zeci de centre de vaccinare şi-au suspendat activitatea, peste 136 de fluxuri din centre care însă sunt funcţionale s-au închis, în timp ce alte centre reduc programul la câteva ore pe zi sau la câteva zile pe săptămână. Echipele medicale din aceste centre vor participa la campania de vaccinare din sate.

"Datele centralizate în ziua precedentă în ceea ce priveşte activitatea centrelor de vaccinare, vă pot spune că 45 de centre de vaccinare au sistat temporar activitatea, alte 136 de fluxuri de vaccinare şi-au sistat temporar activitatea din centrele care sunt în continuare active - sunt centre de vaccinare care aveau mai multe fluxuri şi s-a redus, practic, numărul de fluxuri din acele centre pentru a putea permite desprinderea de echipe mobile care să asigure vaccinarea în mediul rural - şi de asemenea pentru 314 centre de vaccinare a fost redus programul de lucru de la 12 ore la 6 ore sau sunt centre care au program chiar de 4 ore”, a anunţat Valeriu Gheorghiţă, potrivit news.ro. 

El a menţionat că există posibilitatea ca în perioada următoare să fie centre de vaccinare care să nu funcţioneze una, două sau trei zile pe săptămână, pentru ca echipele din aceste centre să se deplaseze în mediul rural.  Conform lui Gheorghiţă, în cadrul programului "Oraşul vaccinează satul” au fost vaccinate, până în prezent, peste 62.300 de persoane. 

În ceea ce priveşte vaccinarea prin cabinetele medicilor de familie, Gheorghiţă a arătat că la acest moment sunt 2.451 de astfel de cabinete care vaccinează, jumătate dintre acestea fiind în mediul rural, iar până în 23 iunie, medicii de familie au vaccinat 168.932 de persoane, cu 23,4% mai mult decât în săptămâna precedentă. Peste 55% dintre persoanele vaccinate la medicii de familie sunt din mediul rural. 

În topul judeţelor cu cele mai multe persoane vaccinate în cabinetele medicilor de familie se află Timiş - 10.690 de persoane, municipiul Bucureşti - 8.623 persoane vaccinate şi judeţele Dâmboviţa, Argeş, Prahova - cu peste 7.500 de persoane vaccinate. 

În ultima săptămână s-au vaccinat 237.195 de persoane, atât cu doza 1, cât şi cu doza 2, iar dintre acestea 93.981 de persoane au primit prima doză, peste 90% prezentându-se direct la centrele de vaccinare.În prezent, la nivel naţional sunt active 797 de centre de vaccinare şi 1.268 de fluxuri, însă în perioada următoare acest număr se va reduce, pentru a deservi activităţile din mediul rural. Acestea vor putea fi reactivate în orice moment, în funcţie de adresabilitate.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Sănătate » Valeriu Gheorghiță: Zeci de mii de vaccinuri AstraZeneca vor fi distruse. Ce spune de tulpina indiană Delta