Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Vitaminele din farfurie. Lista alimentelor bogate nutritiv

În sezonul rece, sistemul imunitar poate fi slăbit iar copiii sunt, evident, mult mai expuşi. Carenţele de vitamine şi minerale apărute din cauza alimentaţiei necorespunzătoare şi lipsa odihnei sunt doar două dintre cauzele responsabile pentru răcelile de sezon ale celor mici. Răceli care acum ne sperie mai mult ca oricând.

de Antonia Gasparovici

la 28.10.2020 , 13:12

  • Specialiştii recomandă un set de analize înainte de auto-administrarea vitaminelor sau mineralelor.
  • Echilibrul alimentar este extrem de important pentru buna funcţionare a organismului.

Primele ajutoare de nădejde sunt fructele de sezon. Cele care ne fură ochii în pieţe în această perioadă...

Victor Daniel Miron, medic rezident pediatrie: Dacă ne referim la fructe româneşti, gutui, pere, mere, sunt foarte bune pentru această perioadă

Serban Damian, nutritionist: Pentru că sunt recoltate de curând, nu a trecut peste ele  o perioadă de câteva luni în care au stat într-un depozit. O dată ce a trecut timpul, în mod natural, prin continuarea metabolismului intern al fructului, o parte dintre micronutrienţi se pierd. Nu complet, dar nu este la fel de hrănitor.

Vezi și

Iar folia cu vitamine poate sta chiar în farfurie. Spre exemplu, găsim vitamina A în lactate, morcovi, în mere, dar şi în ouă. Extrem de bogate în vitaminele din grupul B sunt carnea, lactatele, peşte, ouăle, dar şi diferite tipuri de seminţe şi nuci.

Serban Damian, nutritionist: Vitamina B 12 se găseşte în alimente de origine animală, nu o găsim deloc în cele de origine vegetală. Gălbenuşul este bogat în vitamina D, dar şi peşte, dar şi legume cu frunze verzi, care aduc vitamina D, fier, minerale care de asemenea sunt importante

Dar... mare atenţie. Specialiştii recomandă un set de analize şi o discuţie cu specialistul, înainte de auto-administrarea vitaminelor sau mineralelor.

Victor Daniel Miron, medic rezident pediatrie: Ar trebui să ne axăm pe luarea vitaminelor din surse naturale, din fructe şi legume, ulterior suplimentarea, eu cred că cele mai imp sunt C şi D. Sunt analize specifice care determină nivelul de D din sânge, in funcţie de aceasta putem să vedem cam ce doze administrăm copiilor

Serban Damian, nutritionist: Anumite vitamine în exces pot să facă rău, adică să intrăm în zona de nocivitate, cam toate cele liposolubile, administrate în exces pe termen lung. Nicioidată nu vom lua vitamin pt adulţi sau sportivi să le dăm copiilor

Conform specialiştilor, echilibrul alimentar este extrem de important pentru buna funcţionare a organismului. La fel şi hidratarea şi odihna.

Antonia Gasparovici Like

Am visat să lucrez în televiziune încă de la vârsta de patru ani, când urmăream jurnalele de ştiri (ale Antenei 1, recunosc), de la început până la sfârşit, dorindu-mi cu ardoare ca într-o zi să fiu şi eu parte din

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Vitaminele din farfurie. Lista alimentelor bogate nutritiv