O zi de muncă la DSP în pandemie. "Aceleaşi date merg în 3 - 4 direcții. Ei nu comunică între ei, dar presiunea e pe noi"
Dacă ceva nu merge în pandemie, de vina sunt Direcţiile de Sanatate Publică. Au spus-o pe rând oficiali din Ministerul de Interne si din Ministerul Sănătăţii. Şi cel mai probabil aşa gândim şi noi. Am vrut sa vedem cum lucrează cei care gestioneaza criza COVID-19. Am stat două zile la DSP Arad să vedem şi să-ntelegem cum funcţioneaza o direcţie care ar trebui să se ocupe nu doar de COVID, ci de tot ce inseamna sănătate publică intr-un judeţ. Ce am descoperit e o ţară a hârtiei, a pixului şi a medicilor transformaţi în funcţionari.
- Şeful DSP Arad aprobă fiecare internare.
- Medicii se plâng ă au renunţat la halate, ca să facă acte.
O zi de lucru la DSP Arad începe cu ședința în care medicii dau rând pe rând raportul. E o neliniște permanenta pana la ora 10, cand se strang rezultatele cazurilor noi.
Orice pacient pozitiv trebuie să ajungă la spital. Şeful DSP aprobă fiecare internare pentru a şti câte paturi libere mai are în spitale. Le verifică pe o aplicaţie de mobil. În cele două puncte de testare din Arad s-au procesat 13.000 teste până acum.
Adina Franc, asistentă laborator DSP Arad: Veneau in continuu probe, in continuu, in continuu. Am plecat dimineata la 4.00, pentru ca nu mai vedeam.
Adina Franc e asistentă medicală şi de 200 de zile doar asta face. Zi de zi. Primeşte buletinele pentru probe de la medicii de familie sau de la servicul de ambulanţă şi le pregăteşte să intre la PCR. Ia pacient cu pacient, litera cu litera şi cifră cu cifră.
Adina Franc, asistentă laborator DSP Arad: Riscul de a gresi, pentru ca noi bagam acelasi lucru de 4 ori e foarte posibil ca o data…
Horea Timiş, director DSP Arad: Am gresit noi cu oameni. Trebuie sa recunoastem, fiindca s-au intamplat negativi sa-i facem pzoitivi din greseala umana.
Fiecare buletin trebuie printat în dublu exemplar, ştampilat, semnat şi scanat. Cadrele medicale se plâng că au renunţat la halate ca să facă acte.
Horea Timiş, director DSP Arad: O sa vedeti munti de hartii. Deci, lipsa asta de informatizare. Toate astea ar trebui sa fie intr-un cloud.
Sunt şi medici care doar asta fac, introduc date în calculator, de mână, și atât. De 5 luni. Prioritari sunt pozitivii. In cazul negativilor, sunt cu 2 săptămâni în urmă.
Horea Timiş, director DSP Arad: Daca nu ai o hartie, nu existi. Ministerul Sănătăţii zice in legatura cu focarul respectiv “vă rugăm sa ne transmiteti pana la ora 1.00 statistica asta”. De la CNCCI ne vine pana la ora doua sa ne transmiteti statistica asta, dar pusa asa. De la INSP ne vine ar trebui sa raportati statistica asta in forma asta. Aceleaşi date merg în 3 - 4 direcții. Practic, ei nu comunică între ei, dar presiunea e pe noi, ca noi facem la toţi. Ar trebui sa raportam la o singura instituţie si gata!
La DSP Arad, toţi angajaţii au plângeri penale. Pe măsuri de carantinare, pe decese COVID în spital.
Horea Timiş, director DSP Arad: Eu am încălcat la legi aici, foarte multe ca nu puteam sa astept. Cand a fost in primul val, erau centrele de batrani pe care nu aveai voie sa le testezi. Am obtinut bani din donatii, din America, am cumparat teste de 60.000 de euro. Am gasit focare intregi si le-am eradicat in 3 saptamani.
Rezultatele s-au văzut. Din 18 mai până în 8 iulie, Aradul a avut cel mult două cazuri pe zi. Decizia CCR a aruncat totul în aer.
Horea Timiş, director DSP Arad: E o atitudine de stat roman impotriva statului.
La 7 seara, la DSP încă se lucrează.
Horea Timiş, director DSP Arad: Doamna doctor se ocupa de tot ce inseamna camine de batrani, de testari, suna, gestioneaza mii si mii de testari. Noi nu putem plati ore suplimentare, deci, pur si simplu isi face datoria pana pica.
Vineri vă vom arăta în exclusivitate la Observator cum se face în ziua de azi o anchetă epidemiologică. Din birou, pe telefon şi pe încredere oarbă în ce declară oamenii.
Horea Timiş, director DSP Arad: Ar trebui sa mearga in teren. Unde sa meargă? Asta inseamna sa blochez tot aici, ce anchete in teren? Si lasi toata directia in aer? Modul in care se fac anchetele intr-adevar, nu sunt de calitate. A zis cineva ca sunt de calitate? A zis cineva ca se stabilesc contactii? Facem cu rezidenti, facem cum putem. Nu facem la standardele anchetelor epidemiologice. Ei abia gestionează situatia. O sa vedeti cum le suna maine telefonul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰