Antena Meniu Search
x

15 tone de legume si fructe CONTAMINATE cu pesticide au ajuns pe tarabele romanesti

Inspectorii sanitar-veterinari au depistat pesticide in aproape 15 tone de legume si fructe din Turcia. Doua TIR-uri in care se afla marfa au fost depistate la vama in lunile ianuarie si februarie.

Vezi și

Autoritatile romane sunt in alerta dupa ce tone de pere si ardei capia otravite cu pesticide au ajuns pe mesele noastre. O parte din legumele si fructele aduse din Turcia au fost distruse la timp. Restul insa a aterizat direct pe tarabele din piete si magazine. Acestea au o concentratie de pesticide de doua ori peste limita admisa.

Fructele si legumele in cauza, de import, perfecte pe dinafara, ascund pericole pe care nu le vedem cu ochiul liber. Ca sa fure ochii cumparatorilor, sunt crescute cu pesticide. Asa se explica de ce sunt atat de carnoase si arata de parca azi ar fi fost culese.

Grav este ca odata ajunsa in organism, substanta periculoasa se elimina greu si este considerata cancerigena. Poate creste riscul de cancere: cancere genitale, cancere de testicule, scade fertilitatea la barbati. In plus, poate avea afecte adverse si asupra generatiilor urmatoare. Dupa ce se nasc, copiii sunt predispusi la randul lor la aceleasi boli.

Reprezentantii Directiei Sanitar Veterinare au descoperit si in trecut fructe si legume de import contaminate cu pesticide. Asa ca acum sufla si in iaurt. Fiecare tir venit din Turcia a fost atent verificat. La cateva loturi a fost gasit o cantitate aproape dubla de pesticid.

300 de kilograme de pere au ajuns deja in magazine si pietele din Bucuresti, Ilfov, Prahova si Brasov, si mai apoi in plasele noastre. Chiar daca sunt mai mici si uneori au si si viermi, fructele si legumele crescute la noi, sunt mult mai sanatoase, avertizeaza inspectorii sanitar-veterinari.

Potrivit inspectorilor ANSVSA, o parte din marfa infestata a ajuns in magazine si piete si, cel mai probabil, legumele si fructele au fost deja consumate.

Specialistii spun ca nivelul de pesticide descoperit este ridicat, insa nu pune in pericol sanatatea oamenilor, decat daca fructele sunt consumate in cantitati mari.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » 15 tone de legume si fructe CONTAMINATE cu pesticide au ajuns pe tarabele romanesti