18 decembrie, Cuviosul Daniil Sihastrul. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
Miercuri, 18 decembrie 2024, este prăznuit Cuviosul Daniil Sihastrul, personaj despre care oamenii cunosc, în general, destul de puţine lucruri.
Sfântul Daniil Sihastrul este cunoscut şi sub numele de "Daniil Schimonahul" sau "Daniil cel Nou", nume care nu mai fac posibilă confuzia cu prorocul din Vechiul Testament. Conform crestinortodox.ro, Daniil Sihastrul s-a născut la începutul secolului al XV-lea, într-un sat din apropierea oraşului Rădăuţi. Ajunge la Schitul Sfântul Lavrentie, la şase kilometri de Putna, locul intrării sale în monahism. Din botez s-a numit Dumitru, iar prin călugărie s-a numit David. După ce primeşte marea schimă, ia numele Daniil.
S-a retras pe o stâncă de pe malul pârâului Viţeul, unde va dăltui un paraclis, la care se mai vede şi azi pridvorul, naosul şi altarul, iar dedesubt o încăpere, săpată tot în piatră, care îi va sluji drept chilie. Potrivit tradiţiei, Cuviosul Daniil i-ar fi prezis Sfântului Ştefan cel Mare că va urca pe tronul de domnie al Moldovei. După spusele cronicarului Ion Neculce, Cuviosul Daniil este cel care l-a îndemnat pe Ştefan Vodă să continue lupta împotriva turcilor şi tot de la el a venit şi îndemnul de a zidi Mănăstirea Putna.
Nu se cunoaşte data trecerii sale la cele veşnice, dar se ştie că a fost înmormântat în partea sudică a pronaosului bisericii Mănăstirii Voroneţ. Pe piatra de mormânt aşezată de Sfântul Voievod Ştefan stă scris: "Acesta este mormântul părintelui nostru David, schimnicul Daniil".
În anul 1547, din porunca mitropolitului Moldovei, Grigorie Roşca, ucenic al său, chipul i-a fost zugrăvit cu aureolă de sfânt deasupra uşii de la intrare, pe latura de miazăzi a bisericii. Pe pergamentul pe care Cuviosul Daniil îl ţine în mână stă scris: "Veniţi, fiilor, ascultaţi-mă pe mine şi vă voi învăţa frica Domnului".
Un deget, ferecat în argint şi impodobit cu 11 mărgăritare şi un granat, se păstrează şi astăzi la Mănăstirea Putna. El poartă inscripţia: "Aceste relicve le-am ferecat eu Ghedeon, igumen ot Voronet, cu toată cheltuiala mea în anul 7257 (1749), în 4 decemvrie". Părintele profesor Petru Rezus mărturiseşte că acest deget, ferecat în argint, arată că sfintele moaşte ale lui Daniil Sihastrul au fost, pe la mijlocul veacului al XVIII-lea, expuse în mănăstire. Despre acest deget, care este păstrat la Mănăstirea Putna, tradiţiile spun că este degetul arătător de la mâna dreaptă a Sfântului Daniil, cu care el a arătat voievodului Valea Putnei, unde l-a îndemnat să ridice mănăstirea.
Hotărârea sinodală de "canonizare" s-a luat la 20 iulie 1992, rânduindu-se ca el să fie prăznuit în fiecare an, pe 18 decembrie.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰