24 decembrie 1989! Ziua când colindele s-au auzit după 40 de ani
24 decembrie 1989! Ziua în care Bucureştiul era în stare de război, iar obiectivele strategice erau apărare cu tancuri, TAB-uri şi miliari înarmaţi până în dinţi.
Nimeni nu ştia de cine se apără cu adevărat. Cuvântul "terorist" era suficient pentru ca armele să se descarce în oricine părea dubios sau făcea cel mai mic gest necugetat.
În Piaţa Universităţii, la Televiziune, Gara de Nord sau la Piaţa Palatului gloanţele brăzdau aerul. Pentru a stopa măcelul din stradă, Consiliul Frontului Salvării Naţionale cerea la televizor ca armele date cetăţenilor să fie luate înapoi de armată.
Deja actele de vandalism şi crimele se propagaseră cu o viteză uluitoare, astfel că era imperios necesar ca armele să revină în mâinile armatei!
Reprezentanţii noii puteri instalate a emis hotărârea privind constituirea Tribunalului Militar Excepţional pentru judecarea cuplului Ceauşescu, la Târgovişte.
În acea seară, de 24 decembrie oamenii au auzit pentru prima dată după mai bine de 40 de ani, la radio şi TV, colinde de Crăciun. Iar Moş Gerilă a dispărut! Revenise Moş Crăciun.
Pe 25 decembrie, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fost, condamnaţi la pedeapsa capitală, fiind împuşcaţi în aceeaşi zi!
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰