25 ianuarie, Sfântul Grigorie de Nazianz. Sărbătoare cu cruce neagră în calendarul ortodox
Sâmbătă, 25 ianuarie 2025, este prăznuit Sfântul Grigorie de Nazianz, sfânt cu care oamenii sunt, în general, mai puţin familiarizaţi.
- "Aduceţi salvarea până nu moare". O femeie a leşinat în îmbulzeală, la protestul AUR din Iaşi, lângă oamenii care jucau hora. Imagini la Observator 19:00, la Antena 1
- Cât spune Cătălin că a pierdut din salariu, după OUG "Trenuleţ". Câştiga 10.000 de lei lunar ca mecanic CFR
Sfântul Grigorie de Nazianz s-a născut într-o familie aristocratică la Arianz, în partea de sud-vest a Capadociei, în vecinătatea Cetăţii Nazianz. Conform crestinortodox.ro, tatăl său este convertit la creştinism de soţia sa Nona şi ajunge mai târziu episcop de Nazianz. Sfântul Grigorie a studiat în Cezareea Capadociei, în Cezareea Palestinei şi în şcoala Alexandriei Egiptului. Şi-a completat studiile la Atena, unde a stat 10 ani. În timpul studiilor se împrieteneşte cu Sfântul Vasile cel Mare.
În jurul anului 357 părăseşte Atena şi revine acasă. Primeşte taina Sfântului Botez şi invitaţia Sfântului Vasile de a-l vizita la mănăstirea pe care el o înfiinţase pe malul râului Iris în Pont. Ajunge la această mănăstire şi stă o perioadă destul de lungă. În timpul şederii sale aici, îl ajută pe Sfântul Vasile la redactarea Filocaliei. Se reîntoarce acasă pentru a-l sprijini pe tatăl său în activitatea sa pastorală. Ajuns acasă, este hirotonit preot de către tatăl său, împotriva voinţei sale, probabil la sărbătorile Crăciunului din anul 361.
După hirotonire se retrage în singurătate, timp în care a scris "Apologeticus", o lucrare în care ne descoperă greutăţile preoţiei şi motivele pentru care s-a ferit să o primească. Revine la tatăl său pentru a-l ajuta să readucă pacea în comunitatea tulburată de semiarieni.
După moartea tatălui său, în 374, preia scaunul episcopal de Nazianz, însă nu pentru multă vreme, deoarece se retrage la Seleucia în Isauria, dedicându-se vieţii contemplative. În anul 379, un grup de credincioşi îi cere să vină la Constantinopol pentru a reorganiza Biserica de aici, persecutată şi distrusă de arieni.
Conform sursei amintite, una din rudele sale apropiate îi dăruieşte o casă, pe care o amenajează şi o sfinţeşte, cu hramul Anastasia, Învierea. În această biserică, el va ţine cele cinci omilii despre dumnezeirea Logosului. Aceste cinci Cuvântări teologice îi vor aduce mai târziu numele de "Teologul".
În anul 380, împăratul Teodosie l-a ales episcop de Constantinopol. Sinodul II ecumenic din anul 381 de la Constantinopol confirmă alegerea Sf. Grigorie ca episcop de Constantinopol. Din cauza contestărilor cu privire la alegerea sa, se retrage în Capadocia, la Nazianz. În 383 l-a hirotonit pe Eulalius episcop şi s-a retras în Arianz. Aici şi-a petrecut ultimii ani în meditaţie. A trecut la cele veşnice în 389-390.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰