4 din 5 adolescenţi români au fost umiliţi pe Facebook din cauza înfăţişării sau a stării materiale
Patru din cinci adolescenţi cu vârsta sub 18 ani din România au declarat că au fost ţinta hărţuirilor în mediul online.
Patru din cinci adolescenţi cu vârsta sub 18 ani din România au declarat că au fost ţinta hărţuirilor în mediul online, iar principalele arme de atac folosite pe internet pentru a agresa victimele se leagă de înfăţişare şi felul în care se îmbracă, arată un studiu publicat astăzi de producătorul român de soluţii de securitate cibernetică Bitdefender.
Alte motive frecvente pentru care tinerii sunt hărţuiţi sunt hobby-urile şi preocupările de zi cu zi (30%), situaţia materială a familiei din care provin (13%), rezultatele de la şcoală (12%) şi orientarea sexuală (8%), potrivit studiului.
"Două treimi dintre cei hărţuiţi nu au povestit nimănui despre incident, tinerii invocând motive precum teama, lipsa de încredere că ar putea schimba ceva sau faptul că nu au crezut că e necesar să implice şi alte persoane, deşi au fost afectaţi în mod direct de agresiune", se arată în comunicat.
Cele mai populare reţele de socializare unde are loc fenomenul de cyberbullying sunt Facebook, Messenger şi, la mare distanţă, Instagram.
- Campanie MAI pentru preschimbarea paşapoartelor cu piţipoance şi cocalari: 'Dacă nu îţi schimbi paşaportul din...
- Scandal SÂNGEROS la NUNTĂ! Un ospătar a fost bătut şi pus să-şi ceară scuze în genunchi în faţa mirelui -...
- Un copil din Botoşani, bolnav de cancer, a fost umilit în ultimul hal de profesorii de la şcoala la care învaţă!
Totodată, mijloacele de propagare a fenomenului cel mai des folosite sunt mesajele de ameninţare şi cele negative primite în canalul privat, urmate de comentarii negative la fotografii şi furt de identitate.
”Potrivit studiului, 65% dintre tineri admit că au fost direct marcaţi de hărţuirea suferită online şi au observat inclusiv schimbări comportamentale involuntare ce au urmat agresiunii. Cei mai mulţi afirmă că incidentele de acest fel le-au scăzut încrederea în sine şi i-au determinat să se izoleze de ceilalţi. Mai puţini, dar nu de neglijat, sunt cei care au afirmat că au intrat în depresie (20%) sau au compensat lipsa prietenilor din mediul online prin consum de alcool sau droguri (5%)”, se arată în studiu.
În plus, 84% dintre respondenţi spun că au asistat la un astfel de atac, fără să fie agresori sau victime, însă doar 36% au intervenit în conflictul dintre cele două părţi. Deşi majoritatea ar fi dorit să ia partea celui atacat, cei mai mulţi devin indiferenţi sau chiar agresori de teama de a nu fi atacaţi la rândul lor.
sursa: news.ro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰