Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video 40 de câini salvatori, la cel mai important examen din viaţa lor

Nu e lucru uşor să salvezi vieţi. E nevoie de mulţi ani de pregătiri intense şi nu mă refer acum la medici, ci la câini. Astăzi, peste 40 de patrupede au dat cel mai important examen din viaţa lor.

de Cristina Oprea

la 06.03.2021 , 20:25

Nu se știe câte victime sunt. Pot sa fie zero, una, două, trei, patru victime. Nu se știe. Avem 30 de minute de căutare.

Odată primite instrucţiunile, echipele formate din câini şi coordonatorii lor şi-au început misiunea de căutare a victimelor prin pădure. La fel ca într-o acţiune reală, orice minut a contat.

Câinii şi stăpânii lor trebuie să acopere o suprafaţă de 70 de mii de metri pătraţi, abruptă, pe un teren accidentat. 

Vezi și

Câinii dau examenul vieţii lor

Carmen Popescu, coordonator echipă: "Zona este foarte, foarte grea. Cu foarte multe suișuri și coborâșuri, cu o vale pe marginea unui râu care e foarte adâncă".

Tocmai într-o asemenea zonă, câinii pot face dovada abilităţilor pe care le-au dobândit în anii de antrenament, alături de stăpânii lor. 

Zo se pregătește de mai bine de un an pentru a promova examenul de astăzi extrem de important atât pentru ea, cât și pentru coechipier. Este nevoie de disciplină și foarte multă muncă, pentru a deveni cățel de salvare. 

Carmen Popescu, coordonator echipă: "De șapte ani merg cu Oscar, de la două luni jumate".

Stăpână: "E la primul examen. 9 luni, 3 săptămâni. De 4 luni suntem la centru național de educare canină".

Indiciu pentru găsirea victimei

Fiecare indiciu găsit de viitorii salvatori, care ar putea duce la găsirea victimei, a fost punctat de instructor. Câinii au primit note inclusiv pentru identificarea corectă a traseului. 

Arbitru: "Ok! Bun! Hai să vedem ce faceți și la următoarea probă de căutări. După aceea, facem media, da?"

Pentru juniori, examenul de astăzi este un bun exercițiu. Iar pentru cei experimentaţi, o șansă să devină câine de salvare recunoscut la nivel internațional. Nu e de mirare că emoțiile au fost la cote înalte. 

40 de câini în competiţie

Liviu Ionescu, arbitru canin: "Am văzut foarte multe exemplare bune, bine educate, dar incompatibilitatea stăpân - cățel, pe fondul stresului, pe fondul unui comportament atipic pe care câinele nu l-a înțeles din partea stăpânului, e un stres permanent, nu a făcut decât să reprezinte o experiență pentru acea echipă".

Peste 40 de câini se întrec în acest weekend în cele 3 probe: căutare pe suprafețe, în dărâmături și proba de luat urmă.  

Citeşte şi: O fetiță de nouă ani și-a dus câinele bolnav în spate doi kilometri, prin zăpadă, pentru a ajunge la veterinar, în Turcia

Cristina Oprea Like

La 37 de ani, are deja mai mult de 15 ani de când lucrează în presă. A început la Gazeta de Sud. A făcut marketing şi comunicare în mass media, CSR, vânzări sau voluntariat în campanii umanitare.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » 40 de câini salvatori, la cel mai important examen din viaţa lor