Antena Meniu Search
x

A explodat ancheta protestului din 10 august. Șefii Jandarmeriei sunt urmăriți penal

Trei şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat din MAI sunt primele persoane puse sub învinuire. Sunt acuzaţii grave pe care le aduc procurorii militari.

Vezi și

Trei şefi din Jandarmerie şi un secretar de stat din MAI sunt primele persoane puse sub învinuire. Sunt acuzaţii grave pe care le aduc procurorii militari. Mai exact, jandarmii ar fi făcut abuzuri şi ar fi falsificat documente ca să îşi justifice intervenţia în forţă. Cei patru suspecţi au fost întâmpinaţi cu huiduieli în faţa Parchetului General.

Printre protestatari, Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române, şi-a croit cu greu drumul. Fostul adjunct al Inspectorului General, în timpul protestului din 10 august, a fost primul care a aflat acuzaţiile. 

La plecare, protestatarii i-au blocat uşa maşinii. Laurenţiu Cazan, şeful operaţiunii din 10 august, a fost şi el huiduit în faţa Parchetului General. Iniţial, pentru a evita grupul de protestatari, a încercat să folosească o altă intrare.

Pe lângă acuzaţiile de abuz în serviciu, procurorii mai spun că actualul şef al Jandarmeriei Bucureşti ar fi falsificat date din Jurnalul Acţiunilor Operative pentru a justifica intervenţia brutală a subordonaţilor săi.

Totul s-ar fi întâmplat cu girul colonelului Cucoş, la acea vreme şeful Jandarmeriei Române, susţin procurorii militari. 

Acuzat şi el de abuz în serviciu şi de participaţie improprie la purtare abuzivă, colonelul Cucoş ar fi pus în pericol viaţa protestarilor, inclusiv a copiilor prezenţi în Piaţa Victoriei, au transmis procurorii. Care spun că intervenţia în forţă a fost nejustificată.

Pe lângă cei trei şefi din Jandarmerie, în acelaşi dosar este anchetat şi comisarul şef Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul de Interne. 

Dosarul protestelor din 10 august a fost deschis după ce peste 700 de oameni au depus plângeri împotriva jandarmilor. De celalata parte, 169 de jandarmi reclamă că au fost agresaţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » A explodat ancheta protestului din 10 august. Șefii Jandarmeriei sunt urmăriți penal