Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A trecut exact un an de la primul caz de coronavirus din România. 26 februarie 2020, ziua în care a început coșmarul

A trecut exact un an de la primul caz de Covid-19 din ţara noastră. Un an în care s-au întâmplat şi s-au schimbat atât de multe. Am invatat să trăim altfel, să lucrăm altfel, să invăţăm, să iubim şi să visăm altfel.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 26.02.2021 , 20:28

  • Am câștigat și am pierdut. Dar cel mai important e că după un an de pandemie putem spera.

"Suntem din păcate în măsură să va anunțăm că avem primul caz de infectare cu Covid-19 pe teritoriul României", declara Raed Arafat acum un an.

26 februarie 2020. Ziua în care pentru noi, românii, totul s-a schimbat. Unii au câştigat. Alţii însă au pierdut. 

Cristina Dobre, șomeră: Coronavirusul m-a cam doborât. Nu pot sta șase luni de zile fără job.

Vezi și

Daniel David, rector Universitatea Babeș-Bolyai: Era absolut normal să fii teribil de îngrijorat, dar nu panicat și anxios. Era absolut normal să fii trist, poate foarte trist, dar nu deprimat. Era absolut sănătos să fii nemulțumit să fii frustrat și iritat, dar să nu fii furios și agresiv.

Şi modul în care muncim s-a schimbat. De un an casa e birou. 

Alina Caragui, angajată multinaţională: Mă trezesc, beau cafea, mă îmbrac, mă machiez, mă aşez în faţa calculatorului, exact ca atunci când mă duceam la muncă. Dacă rămân în pijama o zi întreagă nu voi putea să mă concentrez. Dacă latră câinii sau vine un curier, trebuie să întrerup ceea ce fac. Încerc să fie să fie cât mai standard fiecare zi a mea. 

Școlile s-au mutat acasă, în plină pandemie de coronavirus

Daniel David, rector Universitatea Babeș-Bolyai: Dacă noi vom face educație după pandemie exact cum făceam înainte de pandemie nu am învățat nimic.

A fost anul în care am golit rafturile magazinelor mai rău ca-n comunism şi am abandonat oraşele. 

Virusul a adus şi lucruri nesperate. A distrus într-o noapte toate cozile de la stat. 

Ce nimeni nu a putut schimbă în 30 de ani în România, coronavirusul a reușit în câteva luni. Obligat forțat, nu mai e obligatoriu să mergem la ghișeu. Ci am învățat în sfârșit să depunem documente online.

În online s-au mutat şi cumpărăturile. 

Florinel Chiş, directorul ARMO: Un număr foarte mare de români şi-a învis teama, în 2020, pentru că a descoperit că e simplu, e comod şi util. 

Marea frică: când şi cum se va termina totul? 

Cătălin Apostolescu, director Institutul Matei Balș: S-a aplicat principiul din legiunea străină: mergi sau crapă. N-am avut încotro, cazurile veneau, veneau, veneau, veneau.

Radu Teică, paramedic: A trebuit să ne luăm prieteni de acasă, a trebuit să ne luăm cunoștințe.

Alin Găleată, ISU Suceava: La poartă noastră era zilnic drum pentru bunii samariteni. Veneau oameni amărâți cu o sacoșă din care scoteau câteva sandwisuri. Și atunci am înțeles că trebuie să luptăm tocmai pentru ei. 

Cea mai dureroasa pierdere a fost cea a copiilor rămaşi fără părinţi. Şi a părinţilor rămaşi fără copii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Mărioara Chetraru a fost printre primele victime COVID în România. S-a infectat în spitalul focar din Suceava.

Titel Chetraru, soțul pacientei: A fost pur si simplu, un blestem, ceva care pe soția mea a tras-o acolo, moartea. Aici e înmormântată. mai are de adus monumentul și crucea.

Prigoria, locul unde s-a înregistrat primul caz de coronavirus

La Prigoria, locul de unde a pornit scânteia, coronavirusul e acum o amintire. La un an distanţă, în judeţul Gorj au mai fost confirmate încă 7.000 de îmbolnăviri şi până acum aproape 30.000 de aomeni s-au vaccinat anti-Covid.

Primul român cu Covid-19, un tânăr de 20 de ani, a fost tratat la Matei Balş.

Cătălin Apostolescu, director Institutul Matei Balș: Personalul care era împreună cu mine în noaptea aceea a avut încredere în mine, am intrat primul ca să ofer un exemplu şi atunci ceilalţi au căpătat încredere şi au venit lângă mine.   

Şi totuşi, într-un an, miracolul pe care nimeni nu-l aştepta atât de repede s-a întâmplat: omenirea are vaccinul anti-Covid. 

După un an de pandemie, cu 20.000 de români ucişi de Covid-19, am învăţat totuşi că nu e totul pierdut.

Denisa Morariu-Tamaş Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » A trecut exact un an de la primul caz de coronavirus din România. 26 februarie 2020, ziua în care a început coșmarul