Antena Meniu Search
x

Acte necesare pentru schimbarea buletinului expirat. Cât durează întregul proces

Anual, mulţi români sunt puşi în situaţia de a-şi schimba buletinul, iar o parte dintre aceştia se încurcă în paşii pe care îi au de urmat, mai ales dacă lasă până în ultima clipă strângerea actelor necesare pentru eventuala schimbare a unui buletin expirat.

de Redactia Observator

la 12.09.2023, 09:21

De obicei, un buletin nou se eliberează în circa 10 zile lucrătoare
De obicei, un buletin nou se eliberează în circa 10 zile lucrătoare - Profimedia
  • De obicei, un buletin nou se obţine în aproximativ 10 zile lucrătoare.

Anual, foarte mulţi români ajung în situaţia de a-şi schimba cartea de identitate, iar o parte dintre aceştia recurg la un asemenea gest pentru că documentul respectiv a expirat, iar o persoană, indiferent de numele ei, nu se poate identifica în baza unui buletin expirat.

Pentru a-şi înnoi buletinul, români au de parcurs câţiva paşi importanţi, iar unul dintre aceştia este, evident, adunarea actelor necesare pentru a purcede la schimbarea buletinului expirat.

Acte necesare schimbare buletin expirat

După cum v-aţi obişnuit în România, aveţi nevoie de o mulţime de documente pentru a vă schimba buletinul expirat. Vorbim în primul rând despre documentele de identitate, respectiv cerere pentru eliberarea unui nou buletin, vechiul buletin care expiră, dar şi certificatul de naştere.

Pe acelaşi subiect

De asemenea, aveţi nevoie, dacă este cazul, de certificatul de căsătorie, hotărârea de divorţ, certificatul de deces al soţului sau soţiei decedat/ decedată şi certificatele de naştere ale copiilor care au mai puţin de 14 ani.

Nu în ultimul rând, aveţi nevoie de documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu şi chitanţa care să arate că aţi achitat eliberarea unui nou buletin. Ba, în plus, trebuie să mergeţi însoţiţi de persoana care vă găzduieşte, sub o formă sau alta, dacă nu sunteţi proprietarul locuinţei unde aveţi domiciliul.

Unde plăteşti taxa şi unde depui actele pentru schimbarea buletinului expirat

Taxa pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate se poate achita la orice oficiu al Poştei Române sau la orice sediu CEC Bank. De asemenea, aveţi la dispoziţie posibilitatea de a plăti la ghişeul unde se şi depun actele pentru eliberarea noului buletin.

Trebuie să ştiţi că actele necesare pentru schimbarea unui buletin expirat se depun, de cele mai multe ori, la secţia de Poliţie de care aparţineţi, respectiv la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor pe raza căruia solicitantul are domiciliul sau reşedinţa. De la ghişeul unde depuneţi actele respective ar urma să ridicaţi şi noul buletin.

În cât timp se eliberează şi valabilitatea buletinului

Termenul maxim pentru eliberarea unui buletin nou de identitate este de 30 de zile lucrătoare, iar acest termen poate fi prelungit, la cererea şefului serviciului care eliberează documentul, cu 15 zile lucrătoare, dacă se consideră că sunt necesare verificări suplimentare. Totuşi, statistic vorbind, un buletin nou de identitate se eliberează, de obicei, în circa 10 zile lucrătoare. 

Din motivele invocate mai sus se recomandă să întreprindeţi din timp demersurile necesare pentru a obţine un buletin nou de identitate înainte de expirarea precedentului.

Pe de altă parte trebuie ştiut faptul că valabilitatea unui buletin variază. Un buletin are valabilitatea de patru ani, dacă îl obţinem la 14 ani, are valabilitatea de şapte ani, dacă îl obţinem la 18 ani, are valabilitatea de 10 ani, dacă îl obţinem la minim 25 de ani, şi are valabilitate nelimitată, dacă îl obţinem la minim 55 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 3 voturi
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Acte necesare pentru schimbarea buletinului expirat. Cât durează întregul proces