Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Activităţi de weekend. Începe Festivalul Internaţional ”George Enescu” 2017, cu opera ”Oedip”, la Sala Palatului din Bucureşti

Festivalul Internaţional ”George Enescu” 2017 începe sâmbătă, cu opera ”Oedip”, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului din Bucureşti, de la ora 19.30, peste 80 de evenimente şi mai mult de 3.000 de artişti urmând să facă parte din evenimentul care se va desfăşura în Capitală şi în alte şapte oraşe din România - Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu, informează News.ro

de Redactia Observator

la 03.09.2017 , 04:43

Festivalul Internaţional ”George Enescu” 2017 începe sâmbătă, cu opera ”Oedip”, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, la Sala Palatului din Bucureşti, de la ora 19.30, peste 80 de evenimente şi mai mult de 3.000 de artişti urmând să facă parte din evenimentul care se va desfăşura în Capitală şi în alte şapte oraşe din România - Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Timişoara, Bacău, Ploieşti şi Sibiu, informează News.ro

Deschiderea festivalului va fi transmisă în direct, de la ora 19.00, la TVR 1 şi TVR 3. Moderatorii Camelia Văcaru şi Marius Constantinescu vor dialoga cu o serie de personalităţi din lumea teatrului, filmului, literaturii şi muzicii clasice despre importanţa acestui festival în viaţa culturală românească şi internaţională.

Tot în cadrul evenimentului de debut, TVR va transmite în direct de la Sala Palatului un fragment din ”Oedipe”, de George Enescu, în interpretarea London Philharmonic Orchestra, Corului Filarmonicii George Enescu (dirijor Iosif Ion Pruner), Corului de copii Radio (dirijor Voicu Popescu), sub bagheta lui Vladimir Jurowski, director artistic al festivalului. Director multimedia este regizoarea Carmen Lidia Vidu. Spectacolul este sold-out.

Articolul continuă după reclamă

În aceeaşi seară, de la 22.30, TVR 3 va transmite în direct concertul ”Europa Galante”, dirijor Fabio Biondi, în interpretarea mezzosopranei Vivica Genaux, iar începând de luni, concertele live la TVR 3 vor fi difuzate fie de la ora 20.00, fie de la 22.30.

În cadrul evenimentului, aflat la cea de-a 23-a ediţie, sunt programate 75 de concerte în Bucureşti şi 12 concerte în celelalte şapte oraşe. Programul poate fi accesat AICI. 

Între invitaţii acestei ediţii se numără bas-baritonul Bryn Terfel, premiat cu Grammy, tenorul Jonas Kaufmann, violonista Anne-Sophie Mutter, pianistul rus Nikolai Lugansky, Jordi Savall, David Garrett, London Philharmonic Orchestra şi Munchner Philharmoniker.

Televiziunea Română va transmite majoritatea concertelor festivalului, în direct şi înregistrate, astfel: 21 de concerte de la Sala Palatului (dintre care 9 transmise în direct la TVR 3 şi online, pe TVR+), 35 de concerte de la Ateneul Român (dintre care 10 transmise live la TVR 3 şi TVR+), 7 concerte înregistrate în Sala Auditorium (Sala mică a Palatului). Transmisiunile şi înregistrările vor fi realizate în exclusivitate în format HD.

Toate concertele festivalului vor fi difuzate online, prin live streaming, pe enescu.tvr.ro, platforma TVR dedicată evenimentului. 

De asemenea, cele mai multe dintre concertele festivalului vor putea fi ascultate în direct la Radio România Muzical: 70 concerte care se vor desfăşura la Sala Mare a Palatului (seria ”Mari orchestre ale lumii”), la Ateneul Român (seriile ”Recitaluri şi concerte camerale” şi ”Concertele de la miezul nopţii”), Sala mică a Palatului (seria ”Recitaluri şi concerte camerale”) şi Sala Radio (seria ”Muzica secolului XXI”). Concertele de la Ateneul Român şi Sala Mare a Palatului vor putea fi ascultate în direct şi la Radio România Cultural.

Printre concertele difuzate live de cele două posturi de radio se numără câteva dintre cele mai aşteptate din ediţia 2017 a Festivalului Enescu: recitalurile susţinute de Jonas Kaufmann şi Dmitri Hvorostovski, concertele Orchestrei Filarmonicii din München, dirijor Valery Gergiev, ale Filarmonicii Regale din Londra, cu pianista Martha Argerich solistă sau ale Filarmonicii din Israel, cu Zubin Mehta dirijor. 

Transmisiunile directe vor putea fi ascultate şi live online, pe site-urile romania-muzical.ro şi radioromaniacultural.ro, precum şi pe aplicaţiile Radio România Muzical şi Radio România Cultural pentru telefoane inteligente.

Concertele pentru care nu au existat drepturi de transmisie live din partea artiştilor vor fi difuzate în intervalul 25-28 septembrie, la Radio România Muzical şi Radio România Cultural.

Primăria Capitalei prin Arcub organizează în luna septembrie o nouă serie de concerte de muzică clasică în aer liber, cu acces gratuit, în cadrul evenimentului conex al festivalului - Piaţa Festivalului George Enescu, care va avea loc în perioada 2 – 10 septembrie, în Piaţa George Enescu.

În continuarea concertelor live, între 11 şi 24 septembrie, publicul va avea ocazia să urmărească în Piaţa Festivalului transmisiunile în direct ale concertelor de la Sala Palatului. În aceeaşi perioadă, pe scena din Piaţa George Enescu vor avea loc zilnic, între orele 17.00 şi 19.00, concerte şi spectacole ale elevilor de la şcolile de muzică din Bucureşti şi ale studenţilor de la Conservatoarele din ţară.

Din programul ediţiei din acest an al Pieţei Festivalului, organizatorii anunţă colaborări ale orchestrelor, dirijorilor şi instrumentiştilor români cu muzicieni din Austria, Italia, Franţa, Spania, Germania, Cehia şi Venezuela, dar şi prezenţa artistului Alexandru Tomescu care urcă pe scena din faţa Ateneului Român cu vioara Stradivarius Elder.

De neratat în cele nouă zile de concerte live dedicate celei de-a XXIII-a ediţii a Festivalului George Enescu este şi colaborarea unuia dintre cele mai vechi ansambluri muzicale din România, Filarmonica de Stat Sibiu, cu cel mai nonconformist dirijor al momentului, Cristian Lupeş.

Orchestra Simfonică Bucureşti va deschide ediţia din 2017 a Pieţei Festivalului sub bagheta dirijorului francez Benoît Fromanger, alături de care în 2013 concerta în premieră în America de Sud în calitate de ambasador cultural al României. Cu o istorie de peste jumătate de secol, Orchestra de Cameră Radio va veni în Piaţa George Enescu împreună cu dirijorul Tiberiu Oprea şi pianista Mădălina Paşol, iar trompetistul Sergiu Cârstea va susţine un concert alături de Bucharest Baroque Ensemble. O prezenţă constantă în cadrul festivalului, Camerata Regală va colabora pentru Piaţa Festivalului din acest an cu dirijorul Constantin Adrian Grigore şi cu violonistul George Tudorache. Violonistul Roman Patočka din Cehia va fi solistul concertului susţinut de Orchestra Naţională Radio.

Printre premierele ediţiei din 2017, spectacolul internaţional de succes ”La Vida Loca” va prezenta cele mai îndrăgite cântece şi dansuri latino americane intrepretate de Matei Ioachimescu şi Alfredo Ovalles.

Alexandru Tomescu va cânta în faţa publicului din Piaţa George Enescu la vioara Stradivarius Elder – Voicu în acompaniamentul Sînzianei Mircea la pian şi al argentinianului Omar Massa la bandoneon. Călătoria muzicală propusă de marele violinist român sărbătoreşte în acest an un deceniu de concerte în cadrul Turneului Internaţional Stradivarius.

O prezenţă importantă în programul festivalului din acest an este The Enescu Project, grupul de tineri muzicieni înfiinţat cu scopul de a readuce în atenţia publicului muzica de cameră compusă de George Enescu. Proiectul a fost creat anul trecut de violonista germană de origini române Alexandra Bartoi şi a prezentat deja muzica maestrului în Europa şi mai ales Germania.

Orchestra Metropolitană Bucureşti dirijată de Daniel Jinga va fi prezentă în festival alături de  tenorii  Marcel Pavel, Vlad Miriţă şi Andrei Lazăr cu un program de arii celebre.

În închiderea Pieţei Festivalului din acest an, Sinfonietta Wien, tânăra orchestră din Capitala Austriei,  va aduce la Bucureşti spiritul aristocratic vienez în concertul de închidere a Pieţei Festivalului 2017, alături de dirijorul Cristian Nenescu, de soprana Rodica Vică şi baritonul din Spania Marco di Sappia.

Cea de-a 23-a ediţie a Festivalului ”George Enescu” se va încheia pe 24 septembrie.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Activităţi de weekend. Începe Festivalul Internaţional ”George Enescu” 2017, cu opera ”Oedip”, la Sala Palatului din Bucureşti