Antena Meniu Search
x

Adevărul despre tinerii din România. Cum vor să muncească și ce pretind de la angajatori

Tinerii din România au o serie de criterii foarte clare atunci când caută jobul perfect.

Tinerii din România au o serie de criterii foarte clare atunci când caută jobul perfect. 

Un studiu efectuat de compania Daedalus Consulting cu privire la așteptările tinerilor vizavi de domeniul profesional și de angajator a scos la iveală faptul că aceștia își doresc să lucreze într-o companie care să le ofere șansa de a se dezvolta în carieră.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 900 de persoane cu vârstele cuprinse între 19 și 28 de ani, studenți sau absolvenți cu studii universitare, și a arătat că tinerii consideră că perspectivele de dezvoltare în interiorul companiei în care lucrează sunt foarte importante. Ei țin cont de acest aspect atunci când își caută un loc de muncă.

Peste 80% dintre persoanele intervievate, atât angajați, cât și tineri fără un loc de muncă, au declarat că modul în care compania are grijă de angajați, mediul plăcut de lucru și programele de training sunt cele care fac diferența atunci când aleg un job. Salariul se află pe locul secund în topul preferințelor lor și este important doar pentru 75% dintre respondenți.

Ce salarii vor tinerii

Anii de experiență pe care tinerii i-au acumulat corelează cu salariile pe care așteaptă să le primească de la angajator. Un tânăr fără experiență se așteaptă să primească un salariu de 350 de euro pe lună, în timp ce așteptările tinerilor cu un an experiență pot ajunge și la 530 de euro pe luna.

Totodată, tinerii se așteaptă să primească asigurare medicală, bonuri de masă, precum și alte bonusuri pentru zilele festive.

Ce beneficii își doresc tinerii

Telefonul mobil, bonusurile de vacanță, cateringul, decontarea meselor și a transportului, precum și accesul gratuit la săli de fitness sunt printre avantajele pe care tinerii le doresc la angajare.

Cea mai mare sursă de insatisfacție pentru tineri este, însă, salariul. Salariul neatractiv și oportunitățile oferite de alte joburi duc, de cele mai multe ori, la schimbarea locului de muncă.

Lipsa perspectivelor de dezvoltare profesională, lipsa aprecierilor din partea superiorilor, tensiunile din cadrul echipei și relația precară cu șeful sunt printre celelalte motive de instatisfacție menționate de participanții la studiu.

Cum își caută tinerii un job

Creșterea selectivității din partea tinerilor și orientarea către rezultatele academice se reflectă în modul în care aceștia caută un job. Atunci când tinerii se află în căutarea unui loc de muncă, cele mai importante surse sunt recomandările prietenilor și site-urile de recrutare specializate.

Cele mai căutate domenii de lucru pentru tinerii absolvenți, dar și pentru studenți sunt IT-ul, telecomunicațiile, sistemul bancar, industria, consultanța, domeniul farmaceutic, dar și industria cosmetică.

Ce spun tinerii despre sistemul de învățământ

În mod deloc surprinzător, doar un sfert dintre studenți au mare încredere în sistemul educațional românesc.

Tinerii studenți consideră că sistemul educațional românesc din prezent nu este adaptat cerințelor de pe piața muncii. Doar 23,7% dintre studenți consideră că sistemul educațional este corelat cu piața muncii și oferă pregătirea necesară pentru a face față cerințelor din domeniile pentru care studenții se pregătesc în timpul facultății.

Studenții sunt, însă, conștienți de faptul că accesul pe piața muncii va fi dificil și că vor întâmpina dificultăți în găsirea unui loc de muncă. Cu toate acestea, ei știu în ce domeniu vor lucra după absolvire.

O veste bună

Din ce în ce mai multe branduri înţeleg că educaţia este una dintre principalele aspecte generatoare de creştere economică şi asigură un personal de lucru calificat încă din primii ani de la angajare.

Spre exemplu, fondatorul Genesis Development, Liviu Tudor, care deține și parcul de birouri Novo Park din nordul Capitalei, s‐a implicat activ în proiecte de responsabilitate socială prin Fundaţia Tudor, pe care o patronează, precum şi prin construirea primului şi celui mai mare campus privat din România, West Gate Studios.

În cadrul campusului este încurajat voluntariatul, implicarea în activităţi culturale care permit dezvoltarea personală a studenţilor, dar şi schimbul de idei importante pentru viitorul tinerilor, după cum aflăm de pe evz.ro. În plus, complexul este amplasat în imediata apropiere a parcului de birouri West Gate, fapt ce poziţionează studenţii lângă unele dintre cele mai importante companii multinaţionale prezente în România, precum Societe Generale, Ericsson sau Siemens.

Foto: shutterstock.com/Billion Photos

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Adevărul despre tinerii din România. Cum vor să muncească și ce pretind de la angajatori