Şi cu banii luaţi, şi înşelaţi, mii de români s-au trezit fără apă caldă şi căldură. Administratorii de bloc au fugit cu banii
Mii de oameni au avut încredere oarbă în administratorul blocului, au plătit cu sfinţenie întreţinerea şi au fost furaţi de administratori
Mii de oameni au avut încredere oarbă în administratorul blocului, au plătit cu sfinţenie întreţinerea, dar nu şi-au dat seama că au fost furaţi decât atunci când li s-a întrerupt apa caldă şi căldura. S-au trezit şi cu banii luaţi, şi înşelaţi.
De trei ani, locuitorii unui bloc din Capitală nu mai au nici apă caldă, nici căldură. Administratorul ar fi fugit cu banii strânşi din facturile celor 450 de apartamente. În total, 600 de mii de lei. Cea mai mare datorie din Bucureşti.
99 de blocuri din Capitală sunt în această situaţie, după ce administratorii au dispărut cu tot cu bani, în perioada 2001-2017. Paguba e de 16 milioane de euro doar la apă caldă şi căldură. Anul acesta, pe lista blocurilor-problemă au apărut 10 noi asociaţii din Sectorul 4. Sunt toate pe aceeaşi stradă.
O femeie e acuzată că ar fi dispărut cu sute de mii de lei. Era administrator de 10 ani şi nimeni nu a bănuit nimic, nici măcar atunci când au apărut somaţiile de plată.
Câteva zile mai târziu, a venit a doua somaţie.
Cele 10 asociaţii au făcut plângeri la poliţie, dar un singur preşedinte de bloc a reuşit să ajungă la o înţelegere amiabilă cu administratorul.
"Şi-a recunoscut prejudiciul la blocul meu, îmi trimite lunar câte 700 de lei, dar care nu acoperă nici măcar penalităţile pe care le plătesc la furnizori", spune un păgubit.
În ritmul acesta, datoriile ar fi stinse în 6 ani. Administratorul nu a putut fi contactat. Experţii spun că ne putem feri uşor de astfel de fraude.
Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari din România: "Problema cu datoriile la furnizori o poţi afla fie cerând administratorului factura azi şi scrie la sold suma sau dacă refuză să prezinte factura suni la furnizor."
ŞI când administratorul nu fuge, românii plătesc târziu facturile. Doar în Capitală şi doar pentru apă rece, s-au strâns datorii de 7,7 milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰