Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Adrian Năstase, de la ascensiune fulminantă la declin

Performanţele din fruntea guvernului i-au adus laude chiar şi din partea celui mai mare duşman al său. Însă, n-a obosit niciodată în a-i ţine piept lui Traian Băsescu.

de Redactia Observator

la 07.01.2014 , 13:22

CITEŞTE CE SPUNE PRESA INTERNAŢIONALĂ DESPRE CONDAMNAREA LUI ADRIAN NĂSTASE

Adrian Năstase, ministru, prim-ministru, blogger. Aşa îşi sintetizează fostul premier cariera politică post decembristă. În spatele acestor cuvinte stă însă un personaj cheie al ultimilor 23 de ani, cu o imagine de politician european, puternic, sobru şi cu umor rafinat.

Aceste abilităţi nu l-au ajutat însă pe Năstase să treacă examenul electoratului în momentele cheie. Nici pe cel al propriei libertăţi.

Vezi și

Ascensiunea politica a lui Năstase a început imediat după Revoluţie. A fost, pe rând, ministru de Externe, parlamentar, preşedinte al Camerei Deputaţilor şi şef al PSD până în 2000, când ajunge premierul României.

Performanţele din fruntea guvernului i-au adus laude chiar şi din partea celui mai mare duşman al său. Însă, n-a obosit niciodată în a-i ţine piept lui Traian Băsescu.

Dialogul dintre cei doi din 2004

Traian Basescu: "Voi fi un preşedinte bun pentru tine"

Adrian Năstase: "Nu vei fi un preşedinte bun nici pentru români, asta e problema. Dar îţi doresc să fii un primar bun, în continuare, pentru bucureşteni"

Scandalurile de corupţie din timpul mandatului, eticheta de arogant, dar şi competiţia politică au făcut ca Năstase să pice testul electoratului la prezidenţialele în 2004. A fost momentul în care a început coşmarul.

"Adriane, nici nu stii cat de mic începi să fii", i-a transmis Băsescu. 

În 2005, Năstase a făcut primul pas în spate şi a decis să nu mai candideze la preşedinţia PSD. A urmat al doilea pas înapoi un an mai târziu.

"Am decis să îmi anunţ demisia din functţa de preşedinte executiv al partidului şi demisia din funcţia de preşedinte al camerei deputaţilor", spunea, atunci, Năstase. 

În 2008, Năstase a reuşit să revină în conducerea PSD ca preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, un fel de guvern din umbră. Un an mai târziu, însă, Parlamentul avizează începerea urmăririi penale în dosarul „Trofeul Calităţii", iar în 2010 este trimis în judecată pentru luare de mită şi şantaj.

Pe 20 iunie 2012, Năstase este condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii. În aceeaşi zi, hotărăşte să-şi curme viaţa. Nu reuşeşte.

Împuşcat în gât, legat de targă, salvat cu forţa de la moarte. Un Adrian Năstase-victimă, un Adrian Năstase care a dat peste cap o imagine construită în peste 20 de ani de politică. Aşa a fost imaginea sa când a fost condamnat pentru prima dată!

Au urmat opt luni de încarcerare, iar în martie, anul trecut, pe porţile Penitenciarului Jilava ieşea un om nou.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Adrian Năstase, de la ascensiune fulminantă la declin