Observator Special: Albastrul de Voronet, aproape de disparitie
Voronetul lui Stefan cel Mare s-ar putea sa nu mai ajunga pana la urmasii urmasilor nostri. Albastrul de Voronet se stinge sub privirile indiferente ale autoritatilor. Desi este un monument de talie internationala, Capela Sixtina a Estului mai traieste doar din donatiile credinciosilor.
In acelasi timp, ne mandrim cu Voronetul in toate clipurile de promovare ale Romaniei facute de Ministerul Turismului. Doar e o emblema a tarii. Una pe care autoritatile nu dau doi bani.
Istorie, arta, credinta, daruire, jertfa, omenie si spirit romanesc. O mostenire pe care istoricii o compara cu capela Sixtina de la Roma. O minune poruncita de Stefan cel Mare in urma cu mai bine de 500 de ani.
Razesii au construit Voronetul intr-un timp record: in 3 luni si trei saptamani. Dar ce-au facut razesii in 3 luni, n-au reusit sa faca urmasii lui Stefan cel Mare in 3 secole. Americanii au vrut sa cumpere manastirea Voronet si ar fi oferit bugetul statului roman pe un an de zile. E bine ca nu lea- vandut-o. Acum este patrimoniu UNESCO, insa la poarta nu este niciun autocar cu turisti. pentru ca noi, urmasii lui Stefan, nu stim sa promovam albastrul de Voronet.
Cei care ne conduc astazi incalca una din cele 10 porunci. “Nesinceritatea. Nu sunt sinceri. Noi de la Minister nu avem chiar nimic”, spune Maica Stareta.
In schimb, manastirea plateste statului un impozit de 2% din vanzarea de bilete si obiecte bisericesti. Culmea, nici macar pentru Tronul lui Stefan cel Mare, autoritatile nu au dat un leu. Trebuia restaurat si a fost trimis la Suceava, unde a stat 5-6 ani, degeaba. Tronul a ajuns apoi la Bucuresti si restaurat din banii Manastirii.
Dar pentru reamenajarea lacasului, cheltuielile sunt de 10 ori mai mari. “Valoarea lucrarii cred ca este vorba de cel putin 8-10 milioane”, spune Maica Stareta. O investitie de milioane de lei ar atrage si milioane de turisti. Cam cat atrage Capela Sixtina. Noi avem monumentul, dar nu avem infrastructura.
Putini ajung, multi isi doresc. Chiar si necredinciosii se inchina in fata frumusetii Voronetului. Dupa ce viziteaza Manastirea, orice turist isi pune marea intrebare. Care este secretul albastrului de Voronet? Raspunsul este dragostea si echilibrul.
“S-ar simti nevoia sa impartasim mai multa dragoste unii fata de altii si mai ales fata de cei de langa noi”, spune, inteleapta, Maica Gabriela.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰