Video "Am venit din Maramureş şi îi iubesc de mor!" Festivalul Internaţional de Folclor din Capitală a adunat sute de artişti din ţară, dar şi de peste hotare
Peste 400 de artiști din toate colţurile ţării, dar şi din străinătate şi-au pus straiele de sărbătoare şi au defilat în inima Capitalei. Au dat startul celei de-a 14-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor în Piaţa George Enescu. Şi-au etalat apoi porturile populare în drum spre Şoseaua Kiseleff, acolo unde urcă pe scenă timp de două zile, să încânte publicul şi trecătorii.
Festivalul Internațional de Folclor "Muzici și Tradiții în Bucureşti" a ajuns la ediţia cu numărul 14. "Peste 400 de artiști din toate colţurile ţării, dar şi din Serbia, Bulgaria şi Turcia au pornit în marş în porturi populare către Piaţa Victoriei, în acorduri muzicale", arată Cosmina Balint, reporter Observator.
Festivalul Internațional de Folclor, în Capitală
Muzica tradiţională, dansul şi costumele brodate în culori aprinse i-au încântat pe trecători. Unii i-au însoţit pe artişti pe Calea Victoriei până pe Şodeaua Kiseleff, unde este scena.
- Spectator: E foarte frumos, impresionant.
- Reporter: Ce vă place cel mai mult, care regiune?
- Spectator: Moldova, că de acolo sunt, dar şi căluşarii sunt frumoşi.
- Oraşul din România care vrea să concureze cu cele mai căutate staţiuni austriece. Sergiu a investit masiv...
- Zeci de gospodării tradiţionale readuse la viaţă la Muzeul Satului din Suceava. Vizitatorii, fermecaţi de...
- Tradiţional românesc, "made in Bulgaria". Schema prin care unii turişti au fost înşelaţi: "Mint că e făcută...
"Îi iubesc! Am venit acum câteva zile din Maramureş şi îi iubesc de mor", spune un participant. "Să păstreze tradiţiile, obiceiurile aşa cum le-au lăsat moşii şi strămoşii noştri", speră un altul. Concertele de muzică populară naţională şi internaţională, atelierele pentru copii şi demonstraţiile de meşteşug îi vor aduce mai aproape de tradiţie şi cultură pe toţi cei care sunt în Bucureşti în acest weekend.
"Noi suntem din Iaşi, fanfara de la Cozmeşti. Melodii avem câte doriţi. Din toate zonele avem melodii. Cântăm şi din Banat şi din toate, şi balcanice, moldoveneşti de-ale noastre, sârbe, hore", spune Ionel Chiriac, fanfară Iaşi. "Diseară, cu ansamblul Ciprian Porumbescu de la Suceava voi cânta. Eu vin cu folclorul meu de la Iaşi, autentic îmi place să îi spun", a precizat Ina Chiriac, solistă.
Intrarea e liberă, iar programul se încheie şi sâmbătă şi duminică la ora 22.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰