Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Amenajarea unui spațiu de relaxare la birou: 3 detalii esențiale

Atunci când nu îți mai vezi capul de treabă la birou, ultimul lucru la care te gândești este să iei o pauză. Însă, de multe ori, câteva minute de repaus ajută la o mai bună concentrare, la îmbunătățirea performanțelor și la creșterea productivității.

de Redactia Observator

la 18.03.2019 , 15:22

Amenajarea biroului Sfaturi pentru amenajarea unei zone de relaxare la birou - pexels.com

Atunci când nu îți mai vezi capul de treabă la birou, ultimul lucru la care te gândești este să iei o pauză. Însă, de multe ori, câteva minute de repaus ajută la o mai bună concentrare, la îmbunătățirea performanțelor și la creșterea productivității.

Tocmai de aceea, companiile au dezvoltat spații de relaxare în cadrul birourilor, oferindu-le angajaților posibilitatea să se destindă pentru ca mai apoi să se întoarcă la munca eficientă.

Funcționalitatea unui spațiu de relaxare la locul de muncă

Articolul continuă după reclamă

Nu este vorba doar de o simplă cafenea, o zonă de luat masa sau de un spațiu pentru socializare, ci sunt încăperi în care angajații se pot juca, relaxa, odihni sau medita în timpul pauzelor de lucru. În marile corporații există săli de yoga, de jocuri, camere de masaj sau chiar de dormit, însă spațiile de relaxare pot fi amenajate și în companii mai mici, în care suprafața și bugetele sunt mult mai reduse.

Dacă vrei să amenajezi un spațiu de relaxare la tine la birou, în care angajații își pot încărca bateriile pentru a face față proiectelor provocatoare, iată 3 detalii esențiale de care trebuie să ții cont.  

Paletele cromatice utilizate

Culorile pot influența activitatea cerebrală și starea organismului nostru, așa că alegerea paletelor cromatice corecte este foarte importantă. Pentru a crea atmosfera potrivită fiecărui spațiu de la birou, ține cont de principiile cromoterapiei, conform cărora fiecare culoare induce o stare de spirit. Astfel, în zonele de relaxare optează pentru culori calde, pastelate, în timp ce pentru spațiile de lucru poți alege culori aprinse.

Albastru, indigo sau verde sunt culori recomandate pentru spațiile de relaxare întrucât acestea au efecte liniștitoare, ajută la dobândirea calmului și la inducerea unei gândirii pozitive. În schimb, în încăperile de lucru sunt potrivite culori puternice, precum roșu, care are rolul de stimulare a neuronilor sau galben, care antrenează inspirația și creativitatea.  

Mobilierul

În camera de relaxare este obligatoriu ca mobilierul să fie modern și confortabil. Astfel, vei crea o atmosferă plăcută, familiară și primitoare, care îi va face pe angajați să se bucure de fiecare pauză. În funcție de spațiul pe care îl ai la dispoziție pentru această zonă, poți opta fie pentru canapele, fotolii sau banchete alături de măsuțe de cafea, fie pentru scaune tip bar cu mese înalte.

În cazul în care suprafața nu este foarte generoasă și îți dorești să profiți din plin de fiecare metru pătrat, alege mobilier făcut pe comandă, în funcție de nevoile tale. Gândește-te la poziționarea mobilierului astfel încât să rămână și o zonă liberă, în care se pot organiza jocuri pe echipe sau alte activități de grup. Tot din acest punct de vedere este recomandat să alegi obiecte pe roți sau cu o greutate redusă, care sunt ușor de mutat la nevoie.

Ai nevoie de mobilă în Cluj? Apelează la o firmă care produce, importă și distribuie mobilier de calitate la prețuri de producător.

Întreținerea mobilierului și a obiectelor decorative

Având în vedere că spațiul de relaxare este frecventat de o mulțime de oameni în fiecare zi, e important ca mobilierul și obiectele decorative să fie ușor de întreținut. În general, nu se recomandată folosirea oglinzilor și a suprafețelor din sticlă tocmai din cauza faptului că acestea necesită o atenție deosebită. Mesele care se pot curăța doar cu o simplă lavetă și canapelele cu suprafețe textile ușor de întreținut sunt ideale într-un astfel de spațiu întrucât își păstrează aspectul plăcut perioade îndelungate de timp.

Așadar, amenajarea unei zone de relaxare la birou nu mai este un lux, ci reflectă cultura fiecărei organizații. Ținând cont de câteva aspecte esențiale, angajatorii pot amenaja un astfel de spațiu indiferent de mărimea companiei sau de suprafața biroului. Rezultatul: angajați mai relaxați și mai productivi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Mergeți duminică la vot?
Observator » Ştiri sociale » Amenajarea unui spațiu de relaxare la birou: 3 detalii esențiale