SPECIAL!!! Apa din majoritatea fantanilor din judetul Iasi NU este potabila
Apa noastra cea de toate zilele devine, in multe locuri ale tarii, otrava cea de toate zilele. Un astfel de loc este judetul Iasi, care din pacate, este detinatorul unui record trist
Raman urme. Raman urme pe galeata, raman urme pe deget, dar, cel mai grav, raman urme in organism. Urme grave, care netratate, pot fi fatale.
Dumitru Ciurdea are 70 de ani. De sapte decenii, traieste in satul iesean Redui. Si de cand se stie, apa pe care o foloseste in gospodarie vine de la fantana langa care l-am gasit. Zilnic umple cele doua galeti cu apa. Desi i s-a spus ca nu e buna. “N-am auzit pe nimeni sa spuna ca a baut apa de aici si s-a imbolnavit”, sustine omul.
Din pacate, cazul nu este singular. Si nu este vorba de o singura fantana. Jumatate dintre puturile cu apa din Iasi este contaminata cu nitriti. Iar cei mai afectati de acesti compusi ai azotului sunt copiii.
“Atentie mare pentru parinti! Fantana de unde iau apa sa fie analizata din punct de vedere al continutului de nitrati, daca medicul de familie indica faptul ca acea apa nu este potabila, sa nu fie folosita la copii”, recomanda medicul Catalina Ionescu, purtator de cuvant al Spitalului de Pediatrie "Sfanta Maria" Iasi
Iasiul este judetul campion la numarul de intoxicari cu nitriti in randul copiilor. Numai anul acesta, sapte prunci au ajuns in stare grava la spital. Anul trecut, 20 au mers cu moartea de mana pentru ca au baut apa din locuri contaminate. Dar ca sa intelegem de ce nitratii sunt atat de periculosi, trebuie sa-i intelegem efectele. “La copil, manifestarile clinice sunt caracteristice, cu un aspect, cu o stare generala grava, cu o culoare violacee, cianotica a tegumentelor si mucoaselor. De asemenea, asociaza tulburari digestive, mergand pana la diaree severa, cu deshidratare severa si de asemenea afectarea starii generale pana la tulburarea starii de constienta si coma”, a mai spus medicul.
De ce nu asculta oamenii de sfaturi? Raspunsuri ar fi multe. Va spunem doar doua dintre ele. In primul rand, retelele de apa au fost abandonate. Uitate de oameni si neingrijite, au devenit adevarate bombe biologice. Apoi, ca o consecinta a penuriei de apa potabila, putini isi permit ca din putinul pe care-l au, sa mai dea bani pe apa imbuteliata.
Directia de Sanatate spune ca a avertizat primariile. Ba chiar a dat si amenzi, pentru ca nu au efectuat testele obligatorii la fiecare fantana. Iar acolo unde normele au iesit din grafic, autoritatile ar trebui sa asigure gratuit apa potabila copiilor sub trei ani. Lucru care iarasi se intampla doar pe hartie. Iar pana cand autoritatile vor face ceva concret, iesenii care tin la sanatatea lor trebuie sa-si cumpere apa. Adica sa-si cumpere viata. Cei care nu-si permit, vor bea in continuare din fantana contaminata. Pentru ei, doar moartea e gratuita.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰