Aplicaţia care măsoară gropile de pe şoselele din România
În România a fost lansată o aplicaţie care înregistrează gropile din asfalt, după care informaţiile sunt stocate într-un server.
În România a fost lansată o aplicaţie pentru telefoanele inteligente, cât se poate de utilă! Odată instalată pe telefonul mobil, aplicaţia înregistrează gropile din asfalt, după care informaţiile sunt stocate într-un server.
Aplicaţia Smart Road Sense a costat 1 milion 400 de mii de euro, bani din fonduri europene. Spre deosebire de celelalte aplicaţii de trafic care doar semnalează pericolul din asfalt, aceasta măsoară denivelările şi creează o hartă a drumurilor.
Alessandro Bogliola, cercetător la Universitatea Carlo Bo Urbino: "Dorim să implicăm publicul, cetăţenii, să contribuie la sustenabilitatea drumurilor şi infrastructurii. Pot simţi vibraţiile maşini. Astfel putem înregistra date despre drumuri fără intervenţia utilizatorului."
Deocamdată aplicaţia este cunoscută în câteva ţări, de astăzi şi în România, dar ea funcţionează pentru toată Europa. Toate datele sunt stocate într-un server, unde le poate vedea oricine.
Alessandro Bogliola, cercetător la Universitatea Carlo Bo Urbino: "Serverul este în Italia, este printr-un sistem Cloud şi este deţinut de o instituţie publică."
Această aplicaţie smart este gratuită, spun cei care au creat-o.
Alessandro Bogliola, cercetător la Universitatea Carlo Bo Urbino: "Dacă descărcaţi acum aplicaţia şi vă duceţi undeva unde nu a fost întregistrat, aplicaţia va începe să înregistreze."
Reprezentanţii administraţiilor ar putea să intre pe hartă şi să vadă exact drumurile cu cele mai mari probleme din judeţ.
Alessandro Bogliola, cercetător la Universitatea Carlo Bo Urbino: "Noi nu putem lua acţiuni să începem reparaţiile infrastructurii, ei sunt targetul."
Doar că primarii nu sunt deloc interesaţi de infrastructură.
Vlad Ciprian, conferenţiar la Universitatea "Dunarea de Jos" din Galati: "Primăriile au fost invitate să participe la acest eveniment. Niciun reprezentant al primăriilor anunţate nu este prezent şi nu a vrut să participe."
Doar şoferii sunt încântaţi, deocamdată, pentru că vor ştii ce şosele să ocolească.
În România, anual sunt foarte multe acciudente provocate de calitatea proastă a şoselelor. Multe vieţi ar putea fi salvate cu puţin interes.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰