Arborii seculari de la conacul de la Ţibăneşti, tăiați de Primărie
Dispar din nou arborii seculari, protejaţi de lege. O pădure monument istoric dintr-o localitate ieşeană a fost sluţită din ordinul autorităţilor locale. Copaci bătrâni de peste 100 de ani au fost puşi la pământ pentru a face loc unui parc pentru copii.
Dispar din nou arborii seculari, protejaţi de lege. O pădure monument istoric dintr-o localitate ieşeană a fost sluţită din ordinul autorităţilor locale. Copaci bătrâni de peste 100 de ani, care înconjoară vestitul conac de la Ţibăneşti al omului politic Petre Carp, au fost puşi la pământ pentru a face loc unui parc pentru copii. Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru tăiere ilegală şi furt. Şi Garda de Mediu face o anchetă.
Monument istoric, Parcul deondrologic Petre Carp este o emblemă a comunei Ţibăneşti, aflată la 60 de kilometri de Iaşi. Conacul familiei Carp, construit în anul 1820, este înconjurat de zeci de frasini, stejari şi carpeni, bătrâni de peste 100 de ani.
Săptămâna trecută însă Primăria a decis să taie 12 copaci fără niciun fel de autorizaţie. Moştenitorul conacului a depus mai multe reclamaţii.
Conacul şi aproape două hectare din parc i-au fost retrocedate în urmă cu 14 ani strănepotului omului politic Petre Carp. Pentru restul parcului, moştenitorul şi autorităţile locale încă se luptă în instanţă.
Edilul spune că a vrut să facă loc unui parc pentru copii, iar mulţi dintre copaci erau un pericol.
Poliţiştii au deschis o anchetă.
În Iaşi, scandalurile legate de tăierea arborilor seculari se ţin lanţ. Au fost puşi la pământ tei, castani şi brazi, iar autorităţile au făcut chiar un recesământ al copacilor protejaţi din judeţ.
Problema îi preocupă şi pe specialiştii UNESCO, care vor veni în România să verifice cum sunt administrate pădurile de fag înscrise în patrimoniul mondial.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰