Antena Meniu Search
x

Astenie în pandemie. Cum depășim aceste zile și ce sfaturi ne dau specialiștii

Tot mai mulți oameni spun că se simt ciudat. E o stare greu de definit, între apatie, oboseală, somnolenţă. Şi cum variantele erau multe pentru aceste stări, am căutat răspunsuri la specialişti. 

de Redactia Observator

la 15.05.2020, 14:48

Vezi și
  • Sfaturile specialiştilor pentru cei afectaţi de pandemie.
  • Stresul poate fi combătut prin diferite metode.

Valeria Herdea, medic de familie: Sunt tulburări de somn şi veghe. S-a schimbat alimentaţia foarte mult, hidratarea, efortul fizic pe care noi l-am făcut este altul. Şi atunci, sigur că organismul se resimte. Dacă dormim mai puţin sau dormim mai mult dar suntem mai obosiţi, este un prim semn că organismul nostru se resimte. Apare ceea ce noi numim astenie. Sunt convinsă că următoarea perioadă nu va fi foarte uşoară, când ne vom relua viaţa. Noi suntem un popor foarte afectiv, un popor care se îmbrăţişează, se pupă, ne e drag unii de alţii. În momentul în care ne vom întâlni, nu vom şti ce să facem. Ne va veni să ne îmbrăşişăm şi nu vom face un pas în spate.

Eduard Puiu, psiholog: În primul rând, explicaţia este una de natură biochimică şi ţine de secreţia mult mai slabă de serotonină în absenţe soarelui. Un alt factor poate fi schimbarea stării de bine în prezenţa restricţiilor, fapt cu car eomul nu este obişnuit şi, nu în ultimul rând volumul mare de informaţii negative atât la nivel de ştiri cât şi din online.

Cât despre sfaturi.

Valeria Herdea, medic de familie: În primul rând, să fim siguri că această perioadă va trece să începem să facem mişcare mai mult, să vină soarele în casă, dacă se poate să avem în permanenţă un geam deschis, să încercăm să ne conectăm cu natura, chiar şi de acasă, atât cât se poate, să avem grijă la alimentaţie, o alimentaţie cu foarte multe vegetale, peşte, legume, fructe cât mai colorate, lichide sănătoase, sucuri de fructe, să încercăm să gândim pozitiv şi nu în ultimul rând, să ne ţinem conectaţi de cei pe care îi iubim.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Astenie în pandemie. Cum depășim aceste zile și ce sfaturi ne dau specialiștii