Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Atacurile cibernetice, tot mai frecvente în perioada pandemiei de coronavirus

Pandemia le dă idei hackerilor. Persoanele care aşteaptă colete comandate pe internet pot fi victime ale atacurilor de tip spam sau phishing.

de Redactia Observator

la 04.05.2020 , 23:57

  • Specialiștii recomandă câteva măsuri de siguranță în fața atacurilor cibernetice.
  • Notificările de impact trebuie tratate cu scepticism.

Modul de operare este relativ simplu. Înainte de a primi pachetul, victimele primesc un mail în care sunt anunţate că nu va mai ajunge comanda, iar odată ce accesează informaţia primită, hackerii le pot intra în laptop sau în telefon şi le fură astfel datele personale.

Să lămurim mai întâi noţiunea de "phishing". 

Alex Bălan, specialist securitate cibernetică: Este o metodă prin care hackerii încearcă să păcălească utilizatorii de rând în a le da informaţii. Ei creează un site care seamănă a PayPal şi încearcă să îi determine pe oameni să îşi introducă datele în acel site. 

Vezi și

Hackerii mizează pe zonele de mare interes pentru oameni. Cum ar fi înclinaţia noastră pentru comerţul online. 

Alex Bălan, specialist securitate cibernetică: Cum ai reacţiona dacă ai primi un e-mail care spune "pachetul nu mai ajunge"? sau "e o problemă" sau "nu s-a procesat plata" sau orice fel de informaţie care te-ar determina să iei acţiune. Şi acolo vei găsi un text care spune "pentru mai multe informaţii, deschideţi documentul ataşat". Te alarmezi, deschizi documentul şi în momentul în care deschizi documentul şi nu ai o soluţie de securitate adecvată instalată pe sistem, sistemul se va infecta şi, de regulă, vor pune acolo ori o aplicaţie care fură parolele, ori o aplicaţie de tip cal troian specializată pe furturi de date bancare.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Iar dacă se întâmplă să vă daţi seama că aţi fost victima unui atac cibernetic, iată ce măsuri trebuie să luaţi urgent. 

Alex Bălan, specialist securitate cibernetică: Unii îşi dau seama abia când primesc extrasul de cont şi văd nişte tranzacţii pe care poate nu le-au autorizat. Poate ar fi important de menţionat şi faptul că multă lume crede că îi protejează, de exemplu, 3D secure sau PIN-ul cardului. Eu, de exemplu, am activat sistemul de notificări prin SMS, pentru fiecare tranzacţie efectuată cu cardul. Este foarte util, recomand oricui să îşi contacteze banca să vadă dacă are un serviciu de genul acesta la dispoziţie. 

O altă recomandare a specialiştilor este să aveţi mare atenţie la felul în care este scris e-mailul primit. Dacă are caractere lipsite de sens sau greşeli gramaticale, şansele să fie unul periculos sunt foarte mari. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Atacurile cibernetice, tot mai frecvente în perioada pandemiei de coronavirus