Atenţie, şoferi! Se schimbă REGULILE de folosire a centurii de siguranţă
În luna februarie vor intra în vigoare noi reglementări rutiere, în ceea ce priveşte siguranţa copiilor care sunt transportaţi în autovehicule, pe drumurile publice

În luna februarie vor intra în vigoare noi reglementări rutiere, în ceea ce priveşte siguranţa copiilor care sunt transportaţi în autovehicule, pe drumurile publice
Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de până la 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm. pot fi transportaţi în autovehicule, doar dacă poarta centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului său fetei, sau dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.
Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se afla într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupa orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.
- "Să nu se mai vorbească de toţi lăutarii că se droghează". De la razie la razie, tot mai puţini şoferi sunt...
- Sistemul E-Sigur prinde tot mai mulți șoferi care încearcă să scape de amenzi mințind
- Cursuri gratuite de conducere defensivă: 1.500 de locuri, iar înscrierile sunt încă deschise
- Plafonarea RCA, prelungită pentru alte 3 luni. Autorităţile au şi o veste rea pentru şoferii români
- 1.100 de camere video de ultimă generaţie pe şoselele din România. Unde vor fi montate şi ce înregistrează
Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindica purtarea acestor sisteme de siguranţă.
În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.
Menţionăm că, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰