Antena Meniu Search
x

Video Autobuz abandonat, transformat în sală de clasă. Doi învăţători conduc proiectul

Atunci când vrei cu adevărat, nimic nu e imposibil. Doi învăţători din Braşov au transformat un autobuz scos din circulaţie într-o sală de clasă, complet dotată pentru lecţii. Are bănci, tablete, televizor cu ecran plat în loc de tablă şi un spaţiu de relaxare, cu bibliotecă. Şi e în serviciul elevilor dintr-o comună. Proiectul a fost realizat prin donaţii. Printre cei care au contribuit se numără şi Simona Halep.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 17.11.2020, 17:16

Vezi și
  • Doi învăţători din Braşov au transformat un autobuz într-o sală de clasă.
  • Cele mai importante ştiri, la Observator 19.

Natalia și Adrian au ajuns cu doi ani în urmă la Augustin, în județul Brașov. Sunt învățători și au înțeles, înainte de pandemie, că școala are nevoie de sprijin. La oraș, sprijinul are un nume: afterschool. La sat... ei au gândit un concept Inedit.

Adrian Secal, responsabil de proiect: "Foarte mulți copii aici nu au unde să meargă și ce să facă în altă parte decât să se plimbe pe aici prin sat și practic am vrut să dezvoltăm un hub educațional chiar așa l-am denumit noi care a luat formă în final a unui autobuz".

Natalia Ghinghină, învățător: "Aici poate fi o completare pentru cine are nevoie mai mult, la fel o completare pentru cine vrea să facă puţină performanţă, dar este şi un spaţiu destinat copiilor care nu merg la şcoală din diferite motive".

Autobuzul a fost cumpărat la licitație, de la Regia de Transport din Brașov, cu suma de 6.000 de lei. Iar prin muncă, pasiune şi donaţii, autobuzul s-a transformat în spaţiu educaţional pentru cei 400 de copii din Augustin.

Postul şoferului cu toate comenzile funcționale este locul care vorbește despre trecutul acestui autobuz. Despre prezent vorbesc, spre exemplu, bucătăria complet echipată pentru susținerea lecțiilor de nutriție sau la fel de bine despre prezentul autobuzului vorbește spațiul complet amenajat pentru lecțiile ca la școală. De aici nu lipsește niminic, inclusiv prize, lumini și tablete pe care elevii să-și poată desfășura orele și în partea din spate a autobuzului a fost amenajat un colț de relaxare unde elevii găsesc instrumente muzicale și chiar cărți într-o bibliotecă.

Elevi: 'Uaa. O tarabană".

Învățător: "Să știi că tarabana aia ne-a donat-o cineva pentru spațiu, tot pentru voi."

Elev: "Dar o să batem acolo?"

Învățător: "Dacă știi, o să bați aici."

Elevi: "Da!"

Elevă: "Avem unde să învățăm și e ceva care nu am mai avut până acum aici la noi".

Elev: "Îmi place pentru că îmi place să vin aici să învăț".

Reporter: "Ce-ți place cel mai mult?"

Elev: "Aici! Locul de șofer."

Transformarea autobuzului într-o mică școală a costat aproximativ 25.000 de euro. Bani strânși din donații private. Simona Halep a fost unul dintre cei care au susținut proiectul. Campioană şi-a donat ziua de naștere.

Melania Medeleanu, reprezentat Asociaţia Zi de bine: "Ne bucurăm foarte foarte tare că din răpciugă pe care am găsit-o când am făcut prima noastră vizită în Augustin... s-a dat peste cap vreo 30 și ceva de zile și s-a transformat în acest făt-frumos, un spațiu educațional pentru copiii de aici în care sunt sigură că o să vină cu multă multă bucurie chiar cu mai multă bucurie decât la școală".

Contextul pandemiei face ca doar câte opt copii să poată urca în autobuzul educațional. Poartă mască și au, la fiecare intrare, dozatoare de dezinfectant.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Autobuz abandonat, transformat în sală de clasă. Doi învăţători conduc proiectul