Video

Autobuz abandonat, transformat în sală de clasă. Doi învăţători conduc proiectul

De Claudiu Loghin.
Publicat: 17.11.2020, 16:56.
Actualizat: 17.11.2020, 17:16

Atunci când vrei cu adevărat, nimic nu e imposibil. Doi învăţători din Braşov au transformat un autobuz scos din circulaţie într-o sală de clasă, complet dotată pentru lecţii. Are bănci, tablete, televizor cu ecran plat în loc de tablă şi un spaţiu de relaxare, cu bibliotecă. Şi e în serviciul elevilor dintr-o comună. Proiectul a fost realizat prin donaţii. Printre cei care au contribuit se numără şi Simona Halep.

Natalia și Adrian au ajuns cu doi ani în urmă la Augustin, în județul Brașov. Sunt învățători și au înțeles, înainte de pandemie, că școala are nevoie de sprijin. La oraș, sprijinul are un nume: afterschool. La sat... ei au gândit un concept Inedit.

Adrian Secal, responsabil de proiect: "Foarte mulți copii aici nu au unde să meargă și ce să facă în altă parte decât să se plimbe pe aici prin sat și practic am vrut să dezvoltăm un hub educațional chiar așa l-am denumit noi care a luat formă în final a unui autobuz".

Natalia Ghinghină, învățător: "Aici poate fi o completare pentru cine are nevoie mai mult, la fel o completare pentru cine vrea să facă puţină performanţă, dar este şi un spaţiu destinat copiilor care nu merg la şcoală din diferite motive".

Autobuzul a fost cumpărat la licitație, de la Regia de Transport din Brașov, cu suma de 6.000 de lei. Iar prin muncă, pasiune şi donaţii, autobuzul s-a transformat în spaţiu educaţional pentru cei 400 de copii din Augustin.

Postul şoferului cu toate comenzile funcționale este locul care vorbește despre trecutul acestui autobuz. Despre prezent vorbesc, spre exemplu, bucătăria complet echipată pentru susținerea lecțiilor de nutriție sau la fel de bine despre prezentul autobuzului vorbește spațiul complet amenajat pentru lecțiile ca la școală. De aici nu lipsește niminic, inclusiv prize, lumini și tablete pe care elevii să-și poată desfășura orele și în partea din spate a autobuzului a fost amenajat un colț de relaxare unde elevii găsesc instrumente muzicale și chiar cărți într-o bibliotecă.

Elevi: 'Uaa. O tarabană".
Învățător: "Să știi că tarabana aia ne-a donat-o cineva pentru spațiu, tot pentru voi."
Elev: "Dar o să batem acolo?"
Învățător: "Dacă știi, o să bați aici."
Elevi: "Da!"

Elevă: "Avem unde să învățăm și e ceva care nu am mai avut până acum aici la noi".

Elev: "Îmi place pentru că îmi place să vin aici să învăț".
Reporter: "Ce-ți place cel mai mult?"
Elev: "Aici! Locul de șofer."

Transformarea autobuzului într-o mică școală a costat aproximativ 25.000 de euro. Bani strânși din donații private. Simona Halep a fost unul dintre cei care au susținut proiectul. Campioană şi-a donat ziua de naștere.

Melania Medeleanu, reprezentat Asociaţia Zi de bine: "Ne bucurăm foarte foarte tare că din răpciugă pe care am găsit-o când am făcut prima noastră vizită în Augustin... s-a dat peste cap vreo 30 și ceva de zile și s-a transformat în acest făt-frumos, un spațiu educațional pentru copiii de aici în care sunt sigură că o să vină cu multă multă bucurie chiar cu mai multă bucurie decât la școală".

Contextul pandemiei face ca doar câte opt copii să poată urca în autobuzul educațional. Poartă mască și au, la fiecare intrare, dozatoare de dezinfectant.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Citește și
Tehnologie • ieri la 21:10
Foto
Robotica românească formează inginerii de mâine. Povestea unor adolescenţi care s-au dedicat, trup şi suflet, construcţiei de roboţi
Social • ieri la 20:59
Foto
A început goana după brazii de Crăciun. Preţurile sunt încă mici

Top știri

1
Eveniment • pe 02.12 la 09:13

Tatăl Luizei Melencu a murit. Claudiu Melencu a fost găsit fără viaţă, în casă, în seara dinaintea zilei de naştere a Luizei

Claudiu Melencu, tatăl Luizei Melencu, una dintre tinerele pe care le-ar fi ucis Gheroghe Dincă, a murit marţi seară. El avea deja probleme de sănătate, care s-ar fi agravat după dispariţia şi apoi moartea violentă a fiicei sale. Pe 2 decembrie, Luiza ar fi împlinit 20 de ani.

ULTIMELE ȘTIRI
22:01 Petrecerea de la Bruxelles, cu trei eurodeputaţi implicaţi, continuă să nască o serie de controverse 21:36 Fetiţă de 4 ani, în stare critică, după ce a fost răpită şi batjocorită de un vecin. Bărbatul, condamnat la moarte în China 21:32 Cele mai multe state europene menţin închise pârtiile de schi în această iarnă 21:10 Robotica românească formează inginerii de mâine. Povestea unor adolescenţi care s-au dedicat, trup şi suflet, construcţiei de roboţi 21:06 Perioada de autoizolare pentru persoanele expuse la noul coronavirus ar putea fi redusă, în Statele Unite ale Americii 20:59 A început goana după brazii de Crăciun. Preţurile sunt încă mici 20:32 Britanicii încep vaccinarea în masă, noi ne luptăm cu miturile. Ce spun specialiştii 20:32 România, debut cu stângul la Campionatul European de handbal feminin din Danemarca 20:08 Autorităţile dau din umeri, forţate să ia decizii în cazul groaznic din spitalul reşiţean: "Angajatului nu îi pasă. Se fac cercetări" 20:07 Anul nou aduce scumpiri în lanț, în România, din cauza accizelor şi a preţului la carburanţi
CITEȘTE ȘI
PARTENERI
Celebrul bucătar Salt Bae, decizie de ultimă oră luată după drama care a îndoliat o lume întreagă
pe antenasport.ro
Gestul uriaș pe care Ion Țiriac l-a ținut secret: ”Dacă nu făceam asta, eram ultimul om”
pe antenasport.ro
După o nuntă plină de peripeții, Ninel Conde anunță deja dorința de a rămâne însărcinată
pe tvhappy.ro
Horoscop vineri, 4 decembrie: Săgetătorii sunt copleșiți de emoții
pe spynews.ro
Oana Zăvoranu continuă „războiul” cu Cristina Ich! După ce i-a pus la îndoială cariera, „Querida” îi critică aspectul fizic: „Un struț cu burtă și posterior lăsat”
pe spynews.ro
Credeai că le-ai văzut pe toate? Stai să vezi ce pretenții au artiștii!
pe zutv.ro