Video Autoritățile pasează responsabilitatea carantinării Capitalei, iar explozia de cazuri Covid-19 se vede în spitale
În timp ce în jurul Capitalei tot mai multe localități intră în carantină, autoritățile se încăpățânează să nu accepte evidența. Un lockdown în București pare a fi un subiect tabu pentru oamenii politici, în ciuda recomandărilor specialiștilor.
- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- Zilnic, sute de mii de bucureșteni care s-au mutat în localitățile lipite de Capitală vin la muncă în Bucuresti.
- De două săptămâni, Bucurestiul are o medie de 1.126 de cazuri noi pe zi, iar rata de infectare a ajuns astăzi la 6,61 la mia de locuitori.
Peste 30 la sută din cazurile noi de Covid din ultimele 24 de ore sunt din Capitală: 1307. De două săptămâni, Bucurestiul are o medie de 1.126 de cazuri noi pe zi. Rata de infectare a ajuns astăzi la 6,61 la mia de locuitori. O cifră care ne-am astepta să vină la pachet cu un lockdown dur. Dar acest lucru nu se întâmplă.
Așa că zi de zi in Capitală e un du-te-vino de necontrolat. Bucureștiul nu se oprește la granițele sale cu localitățile din Ilfov, dimpotrivă. Zilnic, sute de mii de bucuresteni care s-au mutat in comunele lipite de Capitală vin la muncă in Bucuresti. Inclusiv din cele 11 localități de la granița Capitalei aflate în carantină cu rate de infectare uriașe.
Este un flux de oameni imposibil de controlat. O recunosc și polițiștii și oficialii.
Reporter: Am trecut de vreo 4 ori pe lângă dumneavoastră și nu ne-a întrebat nimeni nimic.
Polițist: Păi dumneavoastră sunteți de la televiziune.
Reporter: Nu era inscripționată mașina.
Polițist: : Și ați trecut pe lângă noi?
Reporter: De vreo 4 ori.
Polițist: Am mai scris sancțiuni, vă dați seama, suntem un singur echipaj.
”Din cauza faptului că mulţi locuitori din Ilfov lucrează în Bucureşti e un trafic foarte mare şi asta face foarte dificlă exercitarea controlului”, spune Ludovic Orban.
”Nu este ușor să asiguri carantina în localitățile din jurul Bucureștiului”, spune și prefectul de Ilfov.
Baia Mare avea sub rata de infectare din Capitală din acest moment in 11 noiembrie când a intrat in carantină. La polul opus se află Sibiul, care a impus carantina abia când rata de infectare a ajuns la 11,44 la mia de locuitori si abia după ce s-a deplasat personal Raed Arafat acolo.
Lipsa măsurilor dure a fost sancționată dur: prefectul interimar și directorul DSP au fost demiși.
Responsabilitatea carantinării e împărțită între DSP, INSP si DSU. Şi nu există o practică unitară in toată tara. Carantinarea Capitalei pare a fi un subiect tabu: prefectul Bucurestiului și sefa INSP nu au răspuns solicitărilor Observator. Iar Raed Arafat și șefa DSP au pasat responsabilitatea mai departe.
Explozia de cazuri din Capitală se vede in spitale. De săptămâni intregi la Terapie Intensivă nu mai sunt locuri. Pacienții critici au ajuns să fie transferați la alte spitale din țară.
”Este o presiune extrem de mare. Toate spitalele de urgență, toate camerele de garda sunt asaltate de sute de pacienti”, spune Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta din Capitală.
Specialistii spun că o carantină este ultima solutie pentru a stăvili epidemia.
Premierul recunoaste că e singurul tratament care dă rezultate. ”E clar că şi măsura carantinării e o măsură care produce efecte favorabile”.
Dincolo de cifre care impun sau nu carantina, bucureștenii cred că motivul amânării măsurii este altul.
”Evită pentru că așteaptă să vină alegerile. După alegeri în mod categoric vor închide și Bucureștiul”, ”Până de alegeri o să refuze, după aia s-ar putea să intrăm toți”, sunt doar două dintre părerile bucureștenilor.
Carantinarea Capitalei presupune restrângerea la sânge a activităților economice si a deplasării oamenilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰