Antena Meniu Search
x

Video Autoritățile pregătesc o lucrare uriașă în centrul Capitalei, care ar putea da peste cap traficul

Planşeul uriaş de beton de sub Piaţa Unirii, care riscă să cedeze în urma unui seism mai puternic, ar putea fi consolidat în curând. Primăria generală şi cea din sectorul 4 vor colabora pentru a reabilita structura ridicată în 1940. Întreaga lucrare ar urma să coste între 20 şi 30 de milioane de lei şi va da traficul peste cap în centrul Capitalei.

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 31.03.2022, 20:07

Vezi și

Imaginile au fost filmate în anul 2018, atunci când o echipă a primăriei a coborât în subteran pentru a inspecta placa de beton care susţine, practic, toată Piaţa Unirii.

Marius Coajă, fost consilier PMB: Bucăţi din stâlpii de susţinere sunt efectiv mâncaţi, toată îmbrăcămintea, toată tencuiala acestor stâlpi este căzută, fierul este la vedere, este torsionat.

Autorităţile locale spun că e nevoie de ample lucrari de consolidare si reabilitare, lucru care îi îngrijorează pe bucureşteni.

Localnic: În timp scurt nu prea bănuiesc că va fi rezolvat

Reporter: O să evitaţi zona?

Localnic: S-ar putea. Mi-aţi dat de gândit.

Matei Sumbasacu, Re Rise: În România avem o mare problemă cu mentenanţa şi asta se vede şi în acest caz. O construcţie, indiferent de tipul ei, trebuie menţinută.

Cât de gravă este situaţia

Părerile inginerilor sunt împărţite, însă unii dintre cei cu care reporterii Observator au stat de vorbă cred că placa este suficient de degradată încât, în cel mai negru scenariu, să poată ceda fără măcar să aibă loc un cutremur. Asta ar însemna un adevărat dezastru în Piaţa Unirii. Şoseaua s-ar putea surpa şi ar putea fi afectate inclusiv staţiile de metrou.

Marius Coajă, fost consilier PMB: Vorbim de un planşeu care este o structură de rezistenţă, o structură care acoperă Dâmboviţa în zona centrală o structură care are multe probleme.

Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei: N-ar fi o prăbuşire spectaculoasă, ci una lentă. Pericolul există. Situaţia nu poate fi monitorizată tot timpul şi stăpânită. Nu se poate supraveghea.

Pe principiul "mai bine mai târziu, decât niciodată", la 4 ani după expertiza în timpul căreia au fost filmate imaginile, primăria capitalei a semnat un protocol pentru reabilitarea planşeului şi a pasajului Unirii.

Marius Coajă, fost consilier PMB: Au fost propuse două intervenţii. O intervenţie minoră lucrându-se în subteran şi o intervenţie majoră lucrându-se cu săpătură deschisă care ar încurca destul de tare traficul din zonă.

Demersul este abia la început, însă. Mai întâi, trebuie realizat proiectul tehnic, în baza căruia se vor face lucrările. În cel mai optimist scenariu, execuţia ar putea începe peste trei luni şi s-ar putea încheia la sfârşitul anului viitor. Totuşi, protocolul de colaborare între cele două primării a fost semnat pe o durată de 4 ani, cu posibilitate de prelungire. Ultima reabilitare a avut loc în anul 2010. De atunci şi până în prezent, administraţia străzilor a efectuat doar mici reparaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Autoritățile pregătesc o lucrare uriașă în centrul Capitalei, care ar putea da peste cap traficul