Antena Meniu Search
x

Autorităţile vor să-i oblige la plată şi pe românii care opresc robinetele la calorifere

Autorităţile caută metode să-i oblige la plată şi pe românii care opresc robinetele la calorifere ca să facă economie. Nu de alta, dar fură căldură prin pereţi, de la vecinii care dau drumul la calorifere.

Vezi și

S-ar elimina, astfel, şi discuţiile despre controversatele repartitoare. Aparatele îi nemulţumesc profund pe românii care plătesc mai mult de când le-au montat.

Aproape 1300 de lei, numai căldura. La care se adaugă 200 de lei alte utilităţi.

Atât are de plată un bucureştean pentru un apartament cu trei camere. După o plângere la protecţia consumatorilor, furnizorul de căldură a redus suma, de ZECE ORI.

A fost doar o eroare, spune compania. Nu este, însă, singura nemulţumire a oamenilor. Românii care şi-au montat repartitoare, au ajuns să plătească mai mult decât înainte. Iar o parte din vină, o poartă chiar vecinii mai economi.

"Dacă un apartament în care nu se opreşte acel robinet termostatic este înconjurat de patru apartamente în care se opreşte căldura complet, 40% din căldura acelui proprietar se transferă către ceilalţi", spune Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Şi factura se umflă. Cel mai bine o ştiu administratorii de bloc.

Păgubiţii au avut între 10% şi chiar 375% mai mult decât ar fi trebui să plătească.

"Oamenii au văzut că plătesc mai mult sau chiar similar cu ceilalţi care nu aveau nicio grijă să oprească, să facă economie şi au fost nevoiţi să renunţe", spune un administrator de bloc.

Şi au revenit la sistemul iniţial, în care căldura consumată se împarte în funcţie de suprafaţa apartamentului. Din 2017, însă, Uniunea Europeană obligă toţi proprietarii să instaleze repartitoare la calorifere. Iar autorităţile încearcă acum să rezolve diferenţele dintre vecini cu forţa, dacă au văzut că nu merge cu vorba bună.

"În reglementările existente, temperatura este astăzi de 20 de grade. Mulţi dintre noi avem 14, 16 grade în casă fără să avem sursă de energie. Pe aceste considerente căutăm să corectăm aceste reglementări în aşa fel încât temperatura de confort să fie asigurată şi impusă prin reglementare", a declarat Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice.

Adică românii care fac economie şi închid caloriferele nu vor mai fura căldură de la vecini. Iar costurile se vor împărţi în mod corect la toţi locatarii unui bloc.

Repartitoarele de căldură din apartamente creează jaf in buzunarele consumatorilor. În urma mai multor analize şi evaluări realizate în baza sesizărilor primite de la consumatori, precum şi după studiul atent al legislaţiei în vigoare, Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a decis să spună un NU hotărât repartitoarelor de căldură din apartamentele românilor. Prin Legea serviciului public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 s-a instituit obligativitatea montării, de către proprietari, a repartitoarelor de costuri. Cei mai multi dintre români s-au supus, cu atât mai mult cu cât scopul anuntat era reducerea facturilor. Ulterior, spre surpriza generală, facturile au crescut. Acest lucru s-a întâmplat in primul rând datorita faptului ca repartitoarele de costuri au erori foarte mari, ale căror limite pot ajunge la 24%, erori recunoscute şi de Biroul Român de Metrologie Legală.

Erorile acestor aparate sunt produse de factori interni dar şi de factori externi, factori variabili, imprevizibili, am putea spune necontrolabili şi cu siguranţă neluaţi în seamă în momentul în care se aplică corecţiile pentru transformarea citirilor repartitorului în cost al încălzirii. Corecţiile aplicate citirilor nu sunt certe, unice şi standardizate, ci depind de bunul plac al fiecărei firme producătoare în parte. Metoda de utilizare a citirilor repartitoarelor nu este metrologică, cum obligatoriu ar trebui să fie, pentru că nu se utilizează citirile directe, ci acestea sunt modificate folosind corecţii ce nu ţin cont de factorii interni şi externi ce influenţează citirea, transformându-se în „unităţi de calcul". Se consideră in mod injust că „unităţile de calcul" sunt proporţionale cu consumul real, consum pe care trebuie să-l achităm ca fiind „al nostru".

Repartitoarele NU sunt supuse controlului metrologic al statului. Explicaţia instituţiilor statului este că „furnizarea şi facturarea energiei termice pentru încălzire …, produsă şi distribuită prin intermediul sistemelor publice centralizate …, se fac în mod obligatoriu pe baza măsurării consumurilor prin contoare de energie termică", adică cele de branşament, iar între locatarii unui imobil de tip condominiu

repartitoarele de căldură sunt utilizate la repartizarea costurilor, nu la măsurarea consumurilor fiecărui consumator în parte.

EXEMPLE INTRETINERE BLOC REPARTITOARE

3 camere, 4 persoane, decembrie 2012 - 556 lei

decembrie 2013 intretinere 656 lei.

2 camere, 3 persoane, decembrie 2012 - 288 lei

decembrie 2013 463 lei

Garsoniera, 3 persoane, decembrie 2012 - 261 lei

decembrie 2013 319 lei

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Autorităţile vor să-i oblige la plată şi pe românii care opresc robinetele la calorifere