Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Avantajele și dezavantajele biletelor de avion low-cost în Europa

În ultimii ani, companiile aeriene low-cost au introdus mai multe curse cu plecare din cele mai importante orașe ale țării, fapt care a favorizat, în special, vacanțele de tip city break. Astăzi, poți pleca pentru două sau trei zile într-o vacanță în Roma, Bologna, Barcelona, Berlin, Paris, Londra și alte destinații populare din Europa care au zboruri directe din mai multe orașe din România. Tot ce trebuie să faci e să verifici zborurile low-cost disponibile din orașul în care locuiești.

de Redactia Observator

la 04.10.2016 , 12:59

În ultimii ani, companiile aeriene low-cost au introdus mai multe curse cu plecare din cele mai importante orașe ale țării, fapt care a favorizat, în special, vacanțele de tip city break. Astăzi, poți pleca pentru două sau trei zile într-o vacanță în Roma, Bologna, Barcelona, Berlin, Paris, Londra și alte destinații populare din Europa care au zboruri directe din mai multe orașe din România. Tot ce trebuie să faci e să verifici zborurile low-cost disponibile din orașul în care locuiești.

Contrar părerii majorității, sezonul estival nu e neapărat cea mai bună perioadă pentru a pleca în vacanțe city break în cele mai populare destinații din Europa. În primul rând, acest lucru se datorează numărului mare de vacanțe, în special în luna august, cerere care afectează direct prețul biletelor de avion. Oricum ar fi, zborurile low-cost funcționează pe o logică diferită și rămân constante mai tot timpul anului, așa că poți călători aproape în orice sezon. Trebuie doar să găsești cea mai bună ofertă pentru luna în care plănuiești să zbori. În al doilea rând, companiile low-cost scot pe piață oferte promoționale de câteva ori pe an, în special în afara sezonului estival sau a sărbătorilor legale, când bilete de avion low-cost se epuizează destul de repede.

Spania, o destinație mereu surprinzătoare

Articolul continuă după reclamă

Nu e o perioadă mai bună să te interesezi de bilete de avion spre Barcelona sau Madrid, două destinații inedite pentru toamna 2016. Biletele de avion spre Spania se află în topul preferințelor turiștilor români, datorită potențialului cultural și numeroaselor obiective turistice pe care le pot vizita la destinație. Barcelona rămâne destinația preferată de români, mai ales datorită numeroaselor curse low-cost disponibile din mai multe orașe ale țării. Poți să îți cumperi bilete de avion low-cost spre Barcelona nu doar din București, ci și din Cluj-Napoca sau Iași, prin zboruri facilitate de companiile Wizz Air sau Blue Air. Pentru lunile octombrie și noiembrie ofertele promoționale pentru bilete de avion pornesc de la 50-60 euro pentru un zbor dus-întors. Dacă vrei să vizitezi Sagrada Familia sau unele dintre cele mai frumoase parcuri din Europa, atunci ai putea să te gândești la un city break în Barcelona în săptămânile următoare. În plus, toamna vremea e mai mult decât perfectă.

O altă destinație de city break ieftin e Madrid, un oraș mai puțin turistic decât Barcelona, care are, însă, o viață de noapte și un potențial artistic ce merită încercate. Poți găsi ușor bilete de avion low-cost spre Madrid cu plecare din București, operate de Ryanair sau Blue Air, dar și bilete de avion ieftine spre Madrid cu plecare din Sibiu sau Cluj-Napoca, operate de Wizz Air. Chiar dacă Madrid nu are arhitectura modernă a Barcelonei, capitala Spaniei e cunoscută pentru atmosfera relaxată și prietenoasă, dar și pentru spiritul artistic asemănător unor orașe precum Berlin sau Amsterdam. În plus, în Madrid trebuie numaidecât să mergi la un spectacol de flamenco și să vizitezi Muzeul Prado, poate cel mai important muzeu din oraș, cu o colecție impresionantă de artă.

Lisabona, orașul nostalgiei portugheze

O destinație la fel de inedită e Lisabona, orașul ruinelor, al vinurilor portugheze și al nostalgiei muzicii fado. Bilete de avion low-cost sunt ceva mai scumpe decât pentru alte destinații din Europa, și zborurile directe sunt disponibile doar cu plecare din București. Dar se merită să ajungi în Portugalia cel puțin o dată, mai ales în perioada următoare, pentru că Lisabona e încă un oraș mai puțin invadat de turiști, care a reușit să își păstreze aerul pitoresc. În plus, prețurile pentru cazare în Lisabona, transport în comun și mese în oraș sunt cu mult mai accesibile decât în Londra, Paris sau Amsterdam. Chiar dacă prețul biletelor de avion nu e tocmai foarte accesibil, bugetul de vacanță s-ar putea să te ajungă mai puțin decât un city break în alte capitale europene.

Florența, unul dintre cele mai frumoase orașe din lume

În topul preferințelor turiștilor români se regăsește și Italia, cu destinații precum Roma, Veneția, Milano ori Florența. Cea de pe urmă destinație city break e capitala Renașterii și locul unde poți vizita una dintre cele mai importante galerii de artă din lume, și anume Galeria Uffizi, dar și orașul care te cucerește prin palatele și piețele florentine ori Domul din Florența, una dintre cele mai cunoscute și fascinante catedrale creștine din lume. Dacă vrei să vizitezi colecția de artă renascentistă de la Galeria Uffizi, trebuie să îți faci rezervare online cu câteva zile înainte.

Florența nu e doar o destinație city break cu un potențial cultural incomensurabil, ci și o destinație excelentă pentru shopping ori turism gastronomic, un oraș în care îți vei dori, cu siguranță, să revii, mai ales în afara sezonului turistic, ca să te poți bucura de străzile pitorești fără să fii deranjat de fluxul de turiști din timpul sezonului estival.

Istanbul, întâlnirea între cultura orientală și occidentală

În cazul în care preferi cultura orientală, bilete de avion spre Istanbul sunt foarte accesibile ca preț în perioada următoare, compania turcă Pegasus pune la dispoziția turiștilor români zboruri directe cu decolare din București sau Cluj-Napoca. Cum vara în Istanbul e toridă, în lunile de toamnă, Turcia primește încă un flux important de turiști. Chiar dacă orașul e a fost afectat de o perioadă tensionată din punct de vedere politic și social, turiștii sunt, în continuare, bineveniți în orașul de pe malul Bosforului.

Câteva informații utile despre zborurile low-cost

În cultura urbană, vei auzi sau citi o serie de mituri legate de zborurile low-cost și dezavantajele pe care acestea le au față de zborurile de linie. În primul rând, zborurile spre destinațiile din Europa nu sunt cu plecare zilnică, mai ales din orașele din provincie, Bucureștiul face excepție pe anumite destinații, iar acest dezavantaj e o inconveniență atunci când programul tău nu e foarte flexibil.

Dar acest lucru nu trebuie să fie neapărat un dezavantaj dacă îți permiți să îți programezi o escapadă de câteva zile cu o lună înainte în funcție de zborurile pe care le ai din Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași.

În al doilea rând, atunci când îți rezervi un bilet de avion low-cost plătești, în principiu, doar costul biletului de avion. Acest lucru înseamnă că nu primește mâncare sau băutură gratuit, și că toate serviciile adiționale se plătesc, inclusiv bagajul de cală sau chiar un bagaj de mână care depășește dimensiunea și greutatea impuse de compania aeriană. Companiile aeriene low-cost încearcă să aibă un grad de ocupare cât mai ridicat și un număr cât mai scăzut de kilograme, de aceea își încurajează pasagerii să călătorească fără bagaje voluminoase – pentru care plătesc, în general, destul de mult. Există și o explicație logică. Cu cât aeronava e mai ușoară, cu atât scad costurile pentru carburanți, iar cursele pe rute scurte devin mai avantajoase ca preț, atât pentru pasageri, cât și pentru companie. Politica zborurilor low-cost favorizează turismul și vacanțele de tip city-break. În cazul în care ești un călător împătimit, poți combina zboruri low-cost cu escală de 12-24 de ore într-un oraș pe care ai vrea să-l vizitezi într-o zi, urmând ca apoi să zbori mai departe spre destinația finală.

Chiar dacă majoritatea zborurilor low-cost aterizează pe aeroporturi aflate la distanță mai mare de orașe precum Londra, Barcelona, Paris sau Istanbul, asta nu înseamnă că nu ai cum să ajungi la hotel relativ ușor. Trebuie doar să iei în calcul și costul adiacent pentru transportului în comun de la aeroport până în oraș. Pe de altă parte, fiind vorba de aeroporturi de mici dimensiuni, s-ar putea să nu pierzi foarte mult timp cu check-in-ul sau îmbarcarea, așa că poți să îți întârzii plecarea spre aeroport. Anumiți călători se plâng de faptul că scaunele de la o companie low-cost sunt mai apropiate decât cele de la clasa economică de la o companie Premium. Acest lucru e adevărat, dar e destul de ușor să suporți confortul scăzut pentru o perioadă scurtă de timp, de vreme ce majoritatea zborurilor din Europa sunt între 2-4 ore de zbor.

Mulți turiști sunt îngrijorați că zborurile low-cost înseamnă siguranță scăzută și preferă să nu zboare cu companii low-cost pentru că au senzația că aeronavele acestora nu sunt la fel de sigure ca cele ale companiilor de linie ori echipajul de la bordul aeronavei nu e la fel de bine pregătit. Dar lucrul acesta e doar un mit, aeronavele sunt verificate și trec aceleași teste pe care le trece oricare altă companie aeriană, iar piloții care operează pe rutele din Europa au o pregătire la fel de temeinică. Siguranța zborului și pregătirea echipajului nu influențează prețul scăzut al biletelor de avion.

Fiind vorba de rute foarte căutate de turiștii români, șansele ca zborurile să se anuleze nu sunt atât de ridicate, dar fiind vorba de curse low-cost pot interveni modificări în orarul de zbor și posibile întârzieri, mai puțin întâlnite în cazul zborurilor de linie internaționale. Cele mai bune perioade să îți cumperi bilete de avion ieftine la companiile low-cost sunt toamna și primăvara, pentru majoritatea rutelor. Chiar dacă aștepți ca prețul biletelor de avion să scadă mai mult iarna, trebuie să iei în considerare și faptul că anumite companii low-cost scot zborurile în afara sezonului primăvară-toamnă sau lasă doar câteva zboruri pe săptămână.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
IPS Teodosie ne îndeamnă să nu ascultăm de medic în perioadele de post. Sunteţi de acord cu noua sa declaraţie?
Observator » Ştiri sociale » Avantajele și dezavantajele biletelor de avion low-cost în Europa