Antena Meniu Search
x

AVERTIZARE METEO: România se topeşte la soare! Urmează un weekend de foc, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Ce sfaturi ne dau medicii

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că vineri, sâmbătă şi duminică, în regiunile extracarpatice, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunţă că vineri, sâmbătă şi duminică, în regiunile extracarpatice, valul de căldură se va extinde şi se va intensifica.

În zonele de câmpie şi podiş din Oltenia, Muntenia, Moldova şi Dobrogea, vremea va fi caniculară, în orele amiezilor se vor înregistra local temperaturi maxime de 36...37 de grade, iar în cursul nopţilor minimele termice se vor situa în jurul a 20 de grade.

Disconfortul termic va fi accentuat şi indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în Câmpia Română, dar pe arii restrânse şi în restul teritoriului.

“Instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată. Local vor fi averse, izolat torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi, posibil, grindină, vineri (29 iulie) mai ales în regiunile vestice, nordice şi centrale, iar sâmbătă şi duminică (30 şi 31 iulie) îndeosebi în est, centru şi zona de munte”, anunţă specialiştii.

Sfaturi pentru perioada caniculară

În perioadele de caniculă este recomandat consumul zilnic de lichide (între 1,5 şi 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

În plus, medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Potrivit medicilor, trebuie evitat consumul de alcool, dat fiind faptul că favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

De asemenea, sunt necesare ţinutele adecvate perioadei de caniculă: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise şi sunt de evitat activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie. În caz că apar probleme deosebite, cei afectaţi trebuie să meargă la medic.

sursa: adevarul.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » AVERTIZARE METEO: România se topeşte la soare! Urmează un weekend de foc, cu temperaturi de până la 40 de grade Celsius. Ce sfaturi ne dau medicii