Video

Băile Telega, o istorie în ruine

De Claudiu Loghin.
Publicat: 17.04.2021, 09:37.
Actualizat: 17.04.2021, 09:37

Băile Telega, din judeţul Prahova, au făcut istorie în perioada interbelică. Iar în anii comunismului, trebuia chiar să ai "relaţii" ca să prinzi un loc la tratament aici. În prezent, însă, după cum vedeţi, complexul balnear a fost lăsat în paragină. Baza fost închisă pentru că era un real pericol pentru turişti, iar tentativele de concesionare au eşuat.

Băile sărate de la Telega au avut mulţi ani de glorie. Oameni din toate colţurile ţării alegeau să vină aici pentru tratament. Peisajul şi aerul curat erau ingredientele perfecte pentru un weekend de relaxare. Acum însă, zona arată ca după război.

Așa arată Băile Telega, la doi ani după momentul în care pe poarta principală a fost pus lacătul. În spatele meu sunt ruinele băior calde. Iar peisajul pe care îl vedem de jur împrejurul lacului vorbește de la sine despre starea de degradare în care au ajuns așa numitele băi ale săracilor.

Citește și:

Lacul este înconjurat acum de mormane de gunoie şi maldăre de lemne, aruncate la voia întâmplării. Iar clădirile stau să cadă. Oamenii locului îşi amintesc cu nostalgie de cum erau, pe vremuri, Băile Telega.

Doar o amintire a ceea ce a fost

-Venea multă lume? Multă lume. Era Telega, de-acolo, de sus, de unde-i lacul, până aici plin.
- Era o oază de sănătate, pentru populația din jurul Câmpinei. Ridica, practic, și comuna asta, care a fost, practic, o comună cu tradiție.
- În primul rând că aduceau un beneficiu în comună, aici și în al doilea rând pentru sănătatea omului, că erau renumite, veneau din toate zonele țării.

Un gard din plasă subțire şi o poartă cu lacătul pus îi ţin acum pe turişti departe. De la Revoluție încoace, au fost cinci concesionări. De fiecare dată însă, rezultatul nu a fost cel scontat. Între ultima firmă şi primărie există acum un proces.

Costel Brezeanu, primar Telega: "Noi așteptăm hotărârea judecătorească. Nu putem să facem nimic, până terenul nu e liber de sarcini".

La Telega, s-a extras sare din ocnă timp de 300 de ani. Odată cu oprirea exploatărilor, mai multe puțuri s-au prăbușit și așa au luat naștere lacurile saline.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.