Antena Meniu Search
x

Banii murdari au pătat halatele albe

În plin scandal al mafiei medicamentelor pentru bolnavii de cancer, un producător farmaceutic gigant e acuzat că a plătit medici români ca să-i favorizeze produsele

Vezi și

În plin scandal al mafiei medicamentelor pentru bolnavii de cancer, un producător farmaceutic gigant e acuzat că a plătit medici români ca să-i favorizeze produsele

De la câteva sute la mii de euro, medicii ar fi primit bani să promoveze şi să le prescrie bolnavilor anumite medicamente. Pentru aceleaşi practici, compania farmaceutică a fost amendată cu aproape jumătate de miliard de dolari în China. 

Scandalul a devenit internaţional după ce Reuters a publicat informaţia că gigantul britanic ar fi plătit ilegal medici români între anii 2009-2013. Miza era creşterea vânzării unor medicamente. Două pentru tratarea afecţiunilor de prostată, cel de-al treilea pentru Parkinson.

Teoretic, medicii români recrutaţi erau plătiţi cu bani şi sejururi exclusiviste în străinătate să ţină discursuri. Practic, producătorul farmaceutic ar fi plătit medicii să prescrie pacienţilor anumite medicamente. Aceeaşi firmă farmaceutică este în atenţia procurorilor anticorupţie şi în dosarul mafiei oncologicelor. Alături de alţi 10 producători şi distribuitori de medicamente.

Zeci de medici, şefi de clinici şi secţii de oncologie din toată ţara sunt bănuiţi că fi lucrat în beneficiul lor şi al firmelor farmaceutice, şi nu pentru pacienţi. Şefa Secţiei de Oncologie de la spitalul din Sibiu, Valeria Văleanu a recunoscut că sponsorizările producătorilor de medicamente pentru medici sunt o practică obişnuită în sistem.

La institutul oncologic din Cluj, procurorii au descins la cabinetul conferenţiarului dr. Tudor Ciuleanu. Membru al comisiei care aprobă lista medicamentelor în cadrul Programului Naţional de Oncologie.

Gigantul farmaceutic britanic a recunoscut doar pentru Reuters că verifică informaţiile trimise anonim.

Din cauza unor acuzaţii asemănătoare, compania incriminată a primit anul trecut în China o amendă record de 483 de milioane de dolari.

Suspiciuni asupra unor practici ilegale ale companiei britanice mai sunt şi în Polonia, Emiratele Arabe Unite, Liban, Siria, Irak şi Iordania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Banii murdari au pătat halatele albe