Antena Meniu Search
x

Video Becurile cu mercur, pericol pentru sănătate. Peste 55 de kilograme din metalul extrem de periculos ajung anual în sol și apă

Peste 55 de kilograme de mercur ajung anual în sol și în apă. Asta pentru că la gropile de gunoi sunt aruncate zilnic peste zece mii de becuri. Mercurul, un metal extrem de periculos pentru oameni și animale, afectează grav sistemul nervos, rinichii și ficatul. Deși rata de reciclare a becurilor a crescut, în România, suntem departe de țintele UE. Cu toate acestea, Ministerul Mediului ia în calcul un proiect prin care s-ar elimina de tot obligația de a colecta becuri cu mercur. 

de Redactia Observator

la 06.07.2022, 09:17

Vezi și

În România se pierd sute de milioane de euro pe an în instituțiile publice care folosesc becuri vechi, cu mercur, și care consumă multă energie electrică.

Răzvan Copoiu, Director General pentru Europa de Sud-Est: România este doar la 25% din partea de echipamente schimbate  cu led, restul rămân convenționale și acolo vorbim și de poluare. Un bec înlocuit cu unul de led, partea de economie ajunge la 80%, deci la consum cu 80% mai puțin. În plus, perioada de viață va fi de 15 ori mai mare.

Ministerul Mediului a pus în dezbatere publică un proiect prin care reciclatorii de becuri cu mercur, considerate deșeuri periculoase, pot colecta orice, chiar și mașini de spălat, numai să își facă ținta de reciclare de 65% din ceea ce pun pe piață. Mai exact, a eliminat punctul 3 din Ordonanța de Urgență 196, un paragraf scurt, dar extrem de important, care spune clar că lămpile care conțin mercur au țintă separată de colectare.

De asemenea, amenda pentru companiile care nu reciclează ar scădea de la 20 de lei pe kilogram, la 4 lei pe kilogram. Ulterior, proiectul a fost scos din dezbatere publică. Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu nu au acceptat să ne ofere un interviu, dar ne-au răspuns în scris. Paradoxal, instituția susține că scăderea amenzii ar urma să încurajeze reciclarea, dar nu explică și cum.

Pe acelaşi subiect

''Contribuția prevăzută la art.9, alin 1, lit. w) pentru categoria a 3-a lămpi a fost aliniată la valoarea contribuției pentru celelalte categorii în scopul încurajării reciclării deșeurilor din această categorie.'' - sursă: AFM

Colectarea becurilor cu mercur, în pericol

Realitatea pare alta. Asociațiile responsabile cu reciclarea susțin că dacă ordonanța intră în vigoare în această formă, nimeni nu va mai colecta becuri, pentru că va deveni mult mai scump, și toți vor alege variantele cele mai ieftine, respectiv să colecteze electrocasnice mari.

Simona Vaida, reprezentant organizație responsabilă cu colectarea: Trebuie sa ținem cont ca sunt deșeuri periculoase, ele conțin mercur. Producătorii de becuri, deci cei care pun pe piaţă becuri și neoane, vor fi obligați să-și facă ținta de colectare cu mașini de spălat, de exemplu, iar aceste deșeuri vor ajunge pe câmp. 

Potrivit unui studiu realizat de cel mai mare producător de becuri la nivel modial, din două milioane de becuri care ilumineaza localitățile din România, 75% sunt becuri cu consum mare, care au în compoziție substanţe și gaze toxice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri sociale » Becurile cu mercur, pericol pentru sănătate. Peste 55 de kilograme din metalul extrem de periculos ajung anual în sol și apă