Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Biserica Reformată din Rapol va fi readusă la viaţă, datorită unui preot tânăr şi plin de entuziasm

Biserica Reformată din Rapolt, monument din secolul XIII, va fi readusă la viaţă datorită unui preot tânăr şi plin de entuziasm. Acesta vrea să redea clădirii care adăposteşte sute de ani de istorie strălucirea de odinioară. După ani de zile în care autorităţile au uitat de ea, clădirea a fost inclusă în câteva rute europene de turism, iar după renovare ar putea să atragă sute de curioşi.

de Redactia Observator

la 11.09.2020 , 17:35

  • Biserica Reformată de la Rapolt, o clădire monument
  • Czuhai Miklos, preot reformat, vrea să o renoveze

Biserica Reformată de la Rapolt este clasată ca monument de clasa A, de importantă naţională. Cu toate acestea, locul a fost uitat complet de autorităţi. Glasul clopotului de secol 16 se aude tot mai rar.

Czuhai Miklos, preot reformat: Clopotul pe care îl avem este o bijuterie a judeţului Hunedoara şi o comoară a bisericii reformate din Rapolt, pentru că a fost turnat în 1523 şi este închinat fecioarei Maria, arhanghelului Mihail şi sfântului Gheorghe.

Clopotniţa nu este singurul punct de atracţie al bisericii. În interior, specialiştii au descoperit o pictură unică, nu doar ca subiect, ci şi ca realizare.

Vezi și

Istoricii au găsit aici elemente deosebite care plasează lăcaşul de cult într-o galerie selectă a monumentelor de prim rang.

Angelica Bălos, arheolog: Are elemente arhitectonice romane, are gotice, şi până la urmă este unul dintre cele mai importante monumente din judeţ şi din ţară.

În sat au mai rămas doar câţiva credincioşi reformaţi. Sunt în vârstă şi de-abia mai pot urca treptele până la platoul de unde biserica domină împrejurimile.

Ca şi alte construcţii din zonă, biserica de la Rapolt a fost construită cu pietre din perioada romană.

Angelica Bălos, arheolog: A fost construită de fapt pe o fortificaţie de epoca bronzului, şi o să puteţi vedea elementele acestei fortificaţii şi foarte interesant, morminte vechi celor care au trăit în sat. Aici avem un blazon, într-o coroană împletită, se vede o mână care ţine o sabie şi mâna este apărată de platoşă, ţi se sprijină pe o coroană regală. Cred că era un om al regelui. 

Biserica Reformată de la Rapolt este deja prinsă în câteva rute europene de turism şi va putea primi vizitatori după ce se vor încheia lucrările de reabilitare.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Biserica Reformată din Rapol va fi readusă la viaţă, datorită unui preot tânăr şi plin de entuziasm