Blocajul de la Casa Naţională de Sănătate naşte controverse. Premierul cere demiteri
E blocaj total la Casa Naţională de Sănătate. Iar o declaraţie revoltătoare a purtătorului de cuvânt al instituţiei a detonat un imens scandal. "Oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem electronic" - a spus oficialul. Astăzi, premierul a cerut demiterea conducerii CNAS.
E blocaj total la Casa Naţională de Sănătate. Iar o declaraţie revoltătoare a purtătorului de cuvânt al instituţiei a detonat un imens scandal. "Oamenii mor şi cu sistem, şi fără sistem electronic" - a spus oficialul. Astăzi, premierul a cerut demiterea conducerii CNAS, iar ministerul Sănătăţii vrea un raport public. Platforma care gestionează cardurile de sănătate tot nu funcţionează. Pacienţii sunt purtaţi pe drumuri, iar medicii se tem să dea reţete, de teamă că tratamentele nu vor fi decontate.
Sunt 18 zile de când platforma online, care gestionează cardurile de sănătate, este complet blocată. Validarea oricărui serviciu medical în cabinetele medicilor şi în spitale este imposibilă. Medicii nu mai pot prescrie reţete, pacienţii nu primesc tratament.
Întrebat dacă nu cumva viaţa pacienţilor este pusă în pericol, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Sănătate a oferit un comentariu care a detonat scandalul.
De la vârful Guvernului s-au cerut demisii.
Purtătorul de cuvânt a recunoscut că a greşit, într-un comentariu postat pe Facebook.
Spune că îi pare rău că a reacționat într-un mod total nepotrivit și lipsit de empatie.
Scuzele şi demisiile nu rezolvă însă problemele pacienţilor. Sute de mii de servicii sunt introduse zilnic, prin urmare prea multe informaţii pentru capacitatea platformei online.
Ar fi nevoie de fonduri europene pentru modernizarea platformei care a costat deja o sută de milioane de euro, dar şi pentru angajarea a cel puţin 5 specialişti IT.
Se fac teste, dar până la remedierea problemei, medicii sunt sfătuiţi să opereze off-line toate analizele şi reţetele pe care le acordă bolnavilor, cu promisiunea că sistemul le va deconta, când va fi reparat.
În România, numărul contribuabililor este de aproape trei ori mai mic faţă de numărul celor care beneficiază de servicii medicale. Peste 8 milioane de persoane sunt pensionari şi copii, asiguraţi, dar scutiţi de la plata contribuţiilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰