Drama unei românce bolnave de cancer: ”M-am trezit dată afară de la serviciu”
Găsirea unui loc de muncă este dificilă, în special pentru bolnavii de cancer. Deşi este cumva împământenită ideea că dacă ai cancer, eşti într-o stare gravă care te imobilizează, nu este aşa de cele mai multe ori.
Găsirea unui loc de muncă este dificilă, în special pentru bolnavii de cancer. Deşi este cumva împământenită ideea că dacă ai cancer, eşti într-o stare gravă care te imobilizează, nu este aşa de cele mai multe ori. Foarte mulţi oameni care suferă de cancer sau chiar supravieţuitori ai bolii sunt capabili în continuare să meargă la muncă şi îşi doresc să nu se rupă de realitate însă, realitatea îi rupe cumva de ea.
Un studiu recent făcut de o organizaţie non profit arată că o cincime dintre pacienţii cu cancer care şi-au dorit un loc de muncă au fost refuzaţi de către angajatori din cauza afecţiunii de care suferă. Este un act de discriminare, spun oamenii. Şi, credem noi, pe bună dreptate.
”Mi-a fost restructurat postul”
Este și cazul unei românce care a înfruntat de două ori cancerul. Sub protecția anonimatului, ne-a spus povestea ei.
”M-am trezit din nou dată afară”
Femeia nu s-a dat bătută şi a căutat un alt job. Din păcate, a fost diagnosticată din nou cu cancer şi din nou, a anunţat despre boala ei.
Din nou s-a vindecat şi din nou a căutat de muncă. Însă, de data aceasta, nu a mai spus nimănui. Dar în alte cazuri, situaţia este chiar mai gravă. Cel puţin, asta reiese din sondajul realizat de asociaţia Sănătate pentru Comunitate.
1 din 5 pacienți cu cancer nu e angajat din cauza bolii
Iar 30% dintre cei care descoperă boală în perioada în care lucrează, amână cât pot de mult să își informeze angajatorul din cauza temerii de a nu fi exclus sau discriminat.
În ceea ce privește încheierea contractului de muncă, doar 17% dintre cei diagnosticați spun că au decis de comun acrod cu angajatorii să termine colaborarea. Iar 6 din 100 spun că s-au simțit obligați să demisioneze, chiar dacă nu li se cere explicit acest lucru.
Asta în condiţiile în care pacienţii oncologici au nevoie de susţinere, iar moralul ridicat şi stabilitatea psihică îi ajută şi mai mult să se vindece de boală. O spun, pe lângă bunul simţ, şi medicii.
Un lucru e cert, bolnavul sau supravieţuitorul nu pot demonstra discriminarea în instanţă fără dovezi multe şi greu de obţinut. Şi atunci, ce e de făcut?
Doar în 2018, în România au fost diagnosticate cu cancer 83 mii de persoane. Numărul deceselor a fost de aproximativ 60 mii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰