Borşul de verze, specific judeţului Bacău, simplu de pregătit şi plin de vitamine (Video)
O reţetă din moşi-strămoşi continuă să fie de actualitate! Asta pentru că borşul de verze, specifică judeţului Bacău, este simplu de pregătit şi plină de vitamine, datorită ingredientelor.
O reţetă din moşi-strămoşi continuă să fie de actualitate! Asta pentru că borşul de verze, specifică judeţului Bacău, este simplu de pregătit şi plină de vitamine, datorită ingredientelor. Moldovencele spun că, cine ajunge pe Valea Asăului şi gustă din acest preparat, este imposibil să nu ceară reţeta sau să nu revină acolo.
Contrar denumirii, verzele nu se pregătesc din varză, ci din verdeţurile primăverii: ştevie, lobodă, săcărică, ceapă verde, leuştean şi pătrunjel. Pentru început femeile taie legumele, apoi încep să toace verdeţurile proaspete, abia culese din grădină.
De obicei ciorba de verze se face şi cu carne.
Şi nu doar că dau farmec întregului preparat, dar sunt şi foarte bogate în vitamine. Bucătăresele nu se abţin să guste ierburile nici când le pregătesc.
După ce legumele şi verdeţurile sunt fierte un sfert de oră, se adaugă zerul de la brânză de vacă sau de oaie. Compoziţia de final se pune cu mare grijă. Fiecare detaliu contează. Se ia oala de pe foc pentru a putea adăuga laptele acru.
După ce borşul de verze este gata, bucătăreselor nu le rămâne decât să guste.
Reţeta este transmisă mai departe de generaţii întregi şi este specifică zonelor de pe Valea Asăului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰