Antena Meniu Search
x

Boştinarii, meşterii care realizează foiţa de ceară care va deveni viitorul fagure, tot mai rari

Un fagure cu miere înseamnă un desert irezistibil pentru mulţi dintre noi. Însă pentru boştinari, reprezintă mândria unui lucru bine făcut.

de Redactia Observator

la 14.10.2020, 10:41

Vezi și
  • Boştinarii merg sute de kilometri pentru a aduna fagurii.
  • Fiecare foiţă de fagure, unde albinele depun mierea, poate fi folosită cel mult trei ani.

Boştinarii sunt meşterii care realizează foiţa de ceară care va deveni viitorul fagure. Pare un lucru simplu, însă munca necesară este una deosebit de dificilă şi migăloasă.

Fiecare foiţă de fagure, unde albinele depun mierea, poate fi folosită cel mult trei ani. Ulterior, din ea se face ceară şi, mai apoi, redevine foiţă de fagure. De asta se ocupă boştinarii.

Liviu Ţărmure - boştinar: Mai mare saună ca aici nu este. Acum nu e atâta de cald, dar vara, 60, eu iau cu polonicul, 60 -70 de grade. Foarte cald! 

După ce se fierbe, ceara se întăreşte şi se transformă în calupuri foarte mari, care mai apoi merg la procesat.

Boştinarii merg sute de kilometri pentru a aduna fagurii folosiţi care mai apoi vor fi materia primă pentru ceară.

Matei Tiuş – apicultor: Ramele îs vechi, îs trecute de doi ani, nu mai corespund tehnologiei de exploataţie şi se reformează. Mai este un picuţ de miere pe ea care se descăpăceşte, se duce în cuib la stup, o duc albinele, se taie şi se reformează.

Şi pentru că acest cerc mereu se învârte, niciodată ceara nu se pierde pentru că dintr-un fagure vechi se va face unul nou.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Boştinarii, meşterii care realizează foiţa de ceară care va deveni viitorul fagure, tot mai rari