Antena Meniu Search
x

Brăţara cu care pot cere ajutor bâtrânii bolnavi şi singuri din Timişoara

Bâtrânii bolnavi şi singuri din Timişoara primesc ajutor printr-o simplă apăsare de buton. Este vorba de butonul unei brăţări pe care câţiva pensionari au primit-o deja gratuit şi care-i pune imediat în legătură cu un dispecerat social, atunci când li se face rău.

Vezi și

Bâtrânii bolnavi şi singuri din Timişoara primesc ajutor printr-o simplă apăsare de buton. Este vorba de butonul unei brăţări pe care câţiva pensionari au primit-o deja gratuit şi care-i pune imediat în legătură cu un dispecerat social, atunci când li se face rău.

Ilona Bîrzescu are 74 de ani şi este o pensionară singură din Timişoara, care are probleme cu tensiunea. Salvarea ei stă în ceasul cu buton în formă de inimă, care, odată apăsat, trimite o alertă la Direcţia de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei. Dispecerul o sună imediat pe un telefon mobil pe care femeia l-a primit gratuit odată cu brăţara şi află cât de urgentă este nevoia ei de ajutor medical. 

În câteva minute, la uşa pacientei ajunge un medic. 

MARIANA LUNGULESCU, medic specialist de medicină generală: Persoanele varstnice au foarte multe afectiuni asociate si este important ca la orice semn, care iese din sfera obisnuitului, este important ca ei sa se adreseze dispeceratul.

ANA MARIA LUPEA, inspector la Direcţia de Asistenţă Socială Timişoara: Momentan am inceput cu un numar de 6 beneficiari, sunt 6 dosare la care am intocmit documentatia si pe care am testat echipamentele, insa pana la sfarsitul anului ne dorim sa ajungem pana la 60 de beneficiari. 

Serviciul social are contract cu un medic care preia cazurile, opt ore pe zi, de luni până vineri. Dispeceratul, însă, lucrează 24 de ore din 24, iar când medicul nu e acolo, intervine Ambulanţa Timiş. Kitul format dintr-o brăţară şi un telefon este oferit gratuit bătrânilor singuri care au o pensie mai mică de 640 de lei. Ceilalţi beneficiari plătesc un abonament lunar. 

ANA MARIA LUPEA, inspector la Direcţia de Asistenţă Socială Timişoara: Costurile sunt mici, suma este modica pe care persoana varstnica o plateste lunar. 15 lei, 30 de lei, repet suma este modica. 

De un program asemănător beneficiază şi câteva zeci de bătrâni din Bucureşti. În plus, cei rămaşi fără ajutor au la dispoziţie Telefonul Vârstnicului, unde pot suna atunci se simt singuri sau unde pot cere informaţii. În ultimii 3 ani, aproape 28 de mii de oameni au apelat numărul pus la dispoziţie de fundaţia Principesei Margareta. Pe bunicii rămaşi fără familii ar trebui să-i protejeze şi o lege intrată în vigoare încă din anul 2000. Însă un milion şi jumătate de bătrâni nu simt că primesc vreun ajutor şi se declară apăsaţi de singurătate. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi la curent cu ofertele în ceea ce priveşte titlurile de stat?

Observator » Stiri sociale » Brăţara cu care pot cere ajutor bâtrânii bolnavi şi singuri din Timişoara