Video Bucureştenii nu înţeleg sculpturile din primăria condusă de Clotilde Armand: "Oribile, nu le-aş pune nici în beci, că mi-ar fi frică să mai intru"
Ceea ce se dorea a fi un omagiu adus renumitului sculptor Constantin Brâncuşi, cu ocazia a 145 de ani de la naşterea lui, s-a transformat într-un scandal între instituţie şi bucureşteni.
Arta de la primărie
Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a adus în holul primăriei sculpturi ce înfăţişează nuduri cu capete de animale. Reacţiile sunt împărţite. Arta "Dincolo de canon". La propriu. Acesta este titlul vernisajului de la Primaria Sectorului 1. Totul, cu ocazia Zilei Nationale Constantin Brancusi.
O sirenă mov care degustă un pahar de şampanie în cadă, un rinocer cu trup de femeie şi o altă femeie cu limbă de şarpe şi ochelari pentru realitate augmentată. Sunt doar câteva dintre operele a 14 tineri artişti români, aduse acum în faţa publicului.
"Ce îţi inspiră? Grotescul în naturaleţea lui. Nimic altceva"
Este opinia multor bucureşteni după ce au văzut pe facebook pozele cu statuile aduse la primărie.
-"Gusturi fine frantuzeşti. Nu am mai văzut aşa ceva niciodată, mai ales într-o instituţie publică. Absolut oribile. N-am ce să comentez. Le-am văzut ieri şi am rămas şocat. "
-"Uitaţi ce hol minunat e acolo şi ce a putut să aducă. "
-"Mie personal nu îmi plac şi nu mi se pare că sunt de mediul primăriei. De ce? Nu mi se par. Nu... Nici nu vreau să vă spun mai multe"
-"Nu-mi inspiră nimic. E o femeie dar cu cap de ce?"
Valul de comentarii a continuat şi pe reţelele de socializare
-"Sunt oribile şi nu le-aş pune nici în beci, că mi-ar fi frică să mai intru. Puţin bun-gust nu strică!
E frumos să încurajaţi tinerii creatori, dar lucrările expuse sunt urâte!"
Unul dintre artişti a explicat ce reprezintă sculpturile create de el.
Radu Tudor Panait, sculptor: "Am vrut să readuc în actualitate acest concept de zeitate mai ales prin faptul ca tehnologia a avansat atât de mult. Arta este oglinda realităţii şi realitatea nu e tot timpul este frumoasă. Iar arta dacă trebuie să trezească emoţii, emoţiile nu trebuie să fie plăcute de fiecare dată"
Lucrările au fost aduse în sediul instituţiei publice în urma unui parteneriat între primăria de sector și Uniunea Artiștilor Plastici.
O expoziţie la fel de controversată a fost în 2008 la Institutul Cultural Român.
Tudor Ionescu, fost consilier PMB: "Ţineţi minte, în 2008 Institutul Cultural Român. Era Fecioara Maria îmbrăcată într-o uniformă de măturător de la REBU, compania de salubritate a minicipiului Bucureşti şi aveam poneiul roz cu zvastica pe el"
Statuile vor fi rămâne în primărie până la finalul lunii martie.
Andreea Milea, reporter Observator: "Sculpturile sunt deja expuse în holul de onoare al primăriei sectorului 1 însă oamenii nu vor avea acces în instituţie. Vor putea să participe la vernisaj exclusiv online. "
Primăria Sectorului 1 a reacţionat.
"Am asistat în ultimele ore la condamnarea inexplicabilă a unui eveniment cultural care își dorește să promoveze tinerele talente. Eu am decis să deschid Primăria pentru tinerii artiști care vor să-și expună lucrările, însă nu au unde"
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰