Video Bujorul a devenit floarea naţională a României. Schimbările aduse de noua lege votată în Parlament
De marţi avem oficial o floare naţională a României - bujorul. Camera Deputaţilor a aprobat proiectul de lege, iar anual, la nivel naţional sau local, se va organiza şi un Festival al Bujorului.
Pe lângă calcule de plafonare, parlamentarii şi-au făcut timp şi să decreteze care este floarea naţională a României. Iar cele mai multe voturi le-a primit bujorul. Floarea naţională a României nu a primit unanimitate de voturi. 39 de politicieni au votat împotrivă, în timp ce 23 au decis că e un subiect mult prea superficial, aşa că s-au abţinut. Parlamentarii nu au făcut o menţiune cât se poate de importantă. Nu orice bujor cultivat în România trebuie perceput ca floare naţională, ci doar varianta autohtonă. În ţara noastră se cultivă peste 10 tipuri de astfel de plante, aduse din toate colţurile lumii.
Bujorul, floarea naţională a României
Trecând peste amănuntele strict botanice, bujorul va fi, de acum înainte, motiv de festivaluri organizate în toată ţara, subiect de simpozioane ştiinţifice şi va avea alocate fonduri speciale pentru promovare. Mai mult, Poşta Română va tipări şi timbre cu floarea naţională, votată cu mult entuziasm în Parlament.
"În expunerea de motive înainte de a fi ales bujorul ca floare naţională, s-a vorbit despre ce se întâmplă în alte ţări. Aşa cum în Japonia avem crizantemele ca simbol pentru familia imperială şi florile de cireş ca floare naţională, aşa cum în Franţa avem crinul alb sau în Olanda avem lalelele, de astăzi şi România are o floare naţională. Tot în expunerea de motive se vorbeşte şi despre faptul că bujorul are multiple semnificaţii în cultura şi tradiţiile româneşti. De asemenea, ştim deja că este un simbol al respectului pentru veteranii de război, iar românii o asociază cu dragostea. Avem şi rezervaţii protejate de bujori", spune Clara Mihociu, reporter Observator.
Ce beneficii aduce noua lege
"Acestea sunt şi beneficiile pe care le aduce, practic, această lege. Va exista mai mult prijin material, financiar şi logistic pentru protejarea acestor rezervaţii naturale. În acelaşi timp, vor exista bugete speciale pentru realizarea unui festival naţional anual de bujori, unde vor fi prezentate aproape toate speciile de bujori existente la noi în ţară. Administraţiile publice locale vor primi şi ele sprijin financiar pentru a face diverse expoziţii cu bujori şi chiar pentru a organiza mini-grădini botanice. Mai mult, vom începe să vedem bujorii folosiţi şi pentru peisagistica urbană", adaugă Clara Mihociu, reporter Observator.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰